Китайската компания Huawei завърши първия си завод с чипове в началната точка на пандемията - Ухан, съобщи Gizmochina.

Общата площ на новия комплекс е над 200 хил. кв. метра и включва производствен завод, електроцентрала, софтуерно предприятие и всички други съпътстващи съоръжения. 

Производството на чипове ще започне веднага щом заводът бъде пуснат в експлоатация. В началото това ще са старите 45-нанометрови чипове, до 2022 г. ще започне производство на 28-нанометрови. Huawei има да наваксва много на конкуренцията, които от 2021 г. пускат 7-нанометрови чипове, и дори от своите устройства, които последно ползваха 10-нанометровите процесори Kirin.

Въпреки това заводът е страхотен и впечатляващо бърз успех за техногиганта, който бе ударен сериозно от санкциите на САЩ в последните 2 години. С тезата, че са подчинени на китайската комунистическа партия и заплашват американската национална сигурност, администрацията на Тръмп ограничи сериозно възможностите на Huawei да търгуват с големите производители на чипове и софтуер.

 

Huawei строят усилено и втори такъв завод в Шанхай, който ще е на тяхна дъщерна компания. Въпреки санкциите, компанията се справя прекрасно с продажбата на смартфони.