България се падна с Италия, Швейцария, Северна Ирландия и Литва в гр. С на световните квалификациии за Мондиал 2022 в Катар. Мачовете започват през март догодина и приключват в края на 2021 г.

За Мондиала се класират победителите в групите. Десетте подгласника, заедно с още два тима от Лигата на нациите (според класирането там и това кои вече са си осигурили участие от пресявките), ще определят останалите три състава от Зона Европа.

Вижте групите

Група А: Португалия, Сърбия, Ейре, Люксембург, Азербайджан

Група В: Испания, Швеция, Гърция, Грузия, Косово

Група С: Италия, Швейцария, Северна Ирландия, България, Литва

Група D: Франция, Украйна, Финландия, Босна и Херциговина, Казахстан

Група Е: Белгия, Уелс, Чехия, Беларус, Естония

Група F: Дания, Австрия, Шотландия, Израел, Фарьорски о-ви, Молдова

Група G: Нидерландия, Турция, Норвегия, Черно гора, Латвия, Гибралтар

Група Н: Хърватия, Словакия, Русия, Словения, Кипър, Малта

Група I: Англия, Полша, Унгария, Албания, Андора, Сан Марино

Група J: Германия, Румъния, Исландия, Северна Македония, Армения, Лихтенщайн

Въпросните 12 отбора ще бъдат разпределени в три групи и победителите в тях (полуфинали и финали) ще допълнят европейското представителство за Мондиал 2022. 

Световните квалификации ще се играят през март, септември, октомври и ноември, а плейофите за последните три квоти са предвидени за март 2022 г.

Мондиалът в Катар е от 21 ноември до 18 декември 2022-ра. За първи път ще се играе през зимата и за по-кратък период от време. 

В групата на България отборите са пет, а не шест, тъй като водачът Италия е полуфиналист в Лигата на нациите и му предстоят два мача в турнира идната пролет. Излишно е да се казва, че "адзурите" са фаворити в петорката ни. Те рядко срещат трудности на квалификации. Световните им титли са четири.

Швейцария доста вдигна нивото в последниге години и има най-големи шансове за второто място. От 1996 г. насам "часовникарите" са пропуснали само две Европейски първенства. А от 1994-та - само два Мондиала. 

За същия период България е имала изяви на две Световни първенства и то доста отдавна (1994 г. и 1998 г.) и също толкова Европейски (1996 г. и 2004 г.). И нищо след това.

Поради което на Швейцария ще съперничи основно тимът на Северна Ирландия, който също е във възход, независимо, че не е бил на Мондиал от 1986 г. Беше на Европейското във Франция преди четири години. Напоследък се представя по-добре от националите ни в квалификации.

На теория Литва е аутсайдерът на групата, но на практика в тази роля може да се окаже България.