"Финансови корекции" в одобрените от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на водата е поискала Върховната административна прокуратура, съобщиха оттам. И обясняват, че още през февруари са сезирали регулатора по медийни публикации за лошо качество на услуги във ВиК сектора с искане за проверка.

Неин предмет е съдържание на програмите за постигане на годишните целеви нива на показателите за качество на предоставяните ВиК услуги, включително и за намаляване на загубите на вода в одобрените бизнеспланове; фактическо изпълнение на дейностите от ремонтните и производствените програми от бизнесплановете, задължителни за ВиК оператора; използване (при изпълнение на последните дейности) на материали, които съответстват по качество, предназначение и т.н. и са придобити от ВиК оператора за влагането им в отчетените работи, обясняват от държавното обвинение.

Според съобщението резултатите от анализа на КЕВР показват, че нито един от ВиК операторите не е изпълнил напълно всички показатели за качество през 2019 г. според одобрените нива в бизнес плана.

От общо 29 дружества с одобрен бизнес план 5 са отчели над 50% неизпълнение, 11 са отчели между 40-50% неизпълнение, при останалите 13 дружества неизпълнените нива на показатели за качество варират между 7 и 11, разказват от прокуратурата и на това основание искат ревизия на цените. 

Всъщност цитираните заключения на КЕВР са част от годишния доклад и сравнителен анализ на ВиК сектора за 2019 г., който бе публично представен на 2 декември. Документът се изготвя всяка година от регулатора в изпълнение на разпоредби от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги и Наредбата за регулиране на качеството на ВиК услугите. С пълния му текст, извършените проверки през 2020 г. и анализа на данните можете да се запознаете ТУК.

От съобщение на регулатора за проведено обществено обсъждане на 3 декември разбираме, че "в съответствие с действащата законова и подзаконова уредба след третата година от приемането на бизнес плановете на дружествата Комисията е нормативно задължена да актуализира утвърдените с 5-годишните бизнес планове на ВиК дружествата цени на услуги за следващата година при отчитане на допълнителни показатели за изпълнение, а не само инфлационния индекс от приемането на бизнес плановете. През 2020 г. е извършен цялостен регулаторен преглед, включващ планови проверки на дейността на всички ВиК дружества за 2019 г., като за първи път в процедурата по изменение на цените на услугите регулаторът отчита и ефекта от изпълнението на инвестициите,  заложени от дружествата в техните бизнес планове, както и изпълнението на единните показатели за ефективност. Оценяването на дейността на дружествата е извършено с прилагането на единна методика, което създава равнопоставеност между тях."

Обсъждането е за изменение на одобрените с бизнес планове цени за 2021 г. И става ясно, че съгласно ценовите предложения на регулатора през 2021 г. се предвижда цените на услугите на 16 ВиК дружества да бъде намалена, а за седем дружества е планирано повишение, като най-значително то е за София и Разград - 6%. За част от дружествата промяна в цената не се предвижда. От ВиК дружествата, за които се предвижда поевтиняване, заявиха, че това ще ги доведе до тежки финансови затруднения, воден режим, неизпълнение на проекти по оперативни програми и дори до фалити, става ясно от съобщението на КЕВР от същия ден.

А ако актуалните предложения на цените за 2021 г. на КЕВР не се преразгледат - възможни са и протестни действия (припомняме, че почти 100% от ВиК дружествата в страната са държавни или с общинско участие). Според синдикатите във водния сектор пък предлаганото поевтиняване на повечето места в страната ще се отрази негативно на финансовото състояние на дружествата, на заплащането на работещите в сектора и може да доведе до водна криза.

"Председателят на "ВиК холдинг" инж. Иван Иванов подчерта, че драстичното намаление на цените е в ущърб на потребителите и поставя под риск стартиралите проекти по ОП „Околна среда“ във ВиК сектора", става ясно от резюмето на общественото обсъждане, публикувано в сайта на КЕВР. 

Сред районите, в които се очаква драстично поевтиняване на цените на водата догодина, са Видин - с близо 22%, в Сливен - 17%, в Ямбол и Добрич - с 14 до 15%. Окончателното решение на КЕВР предстои на закрито заседание на 30 декември. 

От съобщението на прокуратурата от днес се разбира, че се настоява за финансови корекции и на досегашните одобрени цени. И се казва, че през май председателят на КЕВР е ангажиран от ВАП за преценка за предприемане на действия по реда на чл. 38 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги с оглед предвидената административнонаказателна отговорност за неизпълнение на определените показатели за качеството на ВиК услугите от съответните оператори.

От КЕВР увериха, че в предложените цени за догодина констатациите от годишния доклад са отразени.