Един милион лева компенсация за туристическия бизнес в Банско заради пропуснатия студентски празник поиска днес председателят на новооснованата Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му на 8 декември сме имали "бедствено положение" за туризма. Банско е загубил около 10 000 студенти тази година. Толкова е бил броят им през 2019-а.

"Трябва да се подпомогнат хората, които бяха ударени. Банско трява да получи 1 млн. лв. обезщетение - незабавно, с извънредна комисия на Министерския съвет", заяви Драганов в интервю за бТВ.

И допълни:

"Ако за Нова година се затвори всичко, 35 милиона лева ще е щетата за хотелите, без ресторантската част."

Драганов обяви още, че миналата година е имало 903 000 нощувки за този празник, като 606 000 от тях са били на българи. Сега хотелите работят и не всички имат румсървиз, защото това по категоризация е част от 4 и 5-звездните хотели, допълни той.

Все пак Драганов посочи, че ако мерките паднат от 21 декември, това ще удовлетвори бранша - дори и без чуждестранните туристи.

"Туризмът е готов за зимния сезон, ако му се даде зелена светлина", посочи той.

По думите му в деня на обявяването на заповедта за затваряне на заведенията 3200 са били резервациите за Коледа и Нова година.

Припомни още, че има и мерки за туризма - около 3 милиона лева за ски учители, аниматори и пр., 50 милиона за туроператорите.