Върховният съд на САЩ отхвърли иск на републиканци, настояващи да не се взимат близо 2,5 милиона гласа, подадени чрез гласуване по пощата в щата Пенсилвания, съобщиха световните агенции, цитирайки изявление на съда. Това е поредно поражение за президента Доналд Тръмп, който на практика не успя да промени нито един резултат от вота.
В поредния иск целта бе да се блокира официалното признаване на резултатите от изборите в Пенсилвания и признаване на победата там на демократа Джо Байдън. Искът бе подаден от конгресмена Майк Кели, съюзник на Тръмп, и други републиканци от Пенсилвания. Аргументът им бе, че около 2,5 милиона бюлетини, пратени по пощата, са незаконни и трябва да не бъдат обявени за невалидни.
Пенсилвания бе един от ключовите щати в изборите. Байдън победи там Тръмп, който спечели в щата на предишните избори през 2016 г. Местните власти вече потвърдиха резултатите от гласуването в щата, където Байдън получи 50 на сто от гласовете, а Тръмп - 48,8. Преднината на Байдън е над 80 000 гласа.


Кампанията на Тръмп и негови съюзници все още водят съдебни битки, оспорвайки победата на демократите, в няколко щата, включително в Уисконсин. Тези искове обаче нямат голям шанс за успех и няма да се отразят на резултатите от изборите.
Вчера обаче кампанията на Тръмп заяви, че ще продължи да оспорва резултатите. Единственият неизменно установен ден в американската конституция е денят на встъпването в длъжност на президента - 20 януари по обяд, заявиха адвокатът на Тръмп Руди Джулиани и Джена Елис, юридически съветник на кампанията му, давайки да се разбере, че не смятат изборът за решен. 

БТА