Френското правителство ще разгледа днес законопроект срещу "сепаратизмите", чиято цел е да ограничи влиянието на политическия ислям в страната след два терористични акта, за които отговорност пое групировката "Ислямска държава".

Законът забранява обучението на ученици у дома освен в случаите, когато то се налага по уважителни причини като здравословно състояние, занимания със спорт или изкуство. И в тях ще бъде задължително предварителното съгласие на властите.

Броят на децата, които не ходят на училище, а се обучават у дома, се е удвоил до 62 хиляди за последните четири години, отбелязва Франс прес.

Проектът ще затегне контрола на държавата върху функционирането и финансирането на религиозни асоциации, най-спорните от които вече са разпуснати и забранени, както и местата свързани с религиозни култове. Правителството започна операции срещу десетки джамии "заподозрени в сепаратизъм", припомни агенцията.

Законопроектът инкриминира езика на омразата в интернет, като обявява за престъпление "сепаратисткия натиск" и забранява издаването на свидетелства за девственост.  

Някои мюсюлмански семейства при женитба на синовете им отказват да разрешат брака и да приемат снахата, ако нямат доказателство, че тя встъпва в него "чиста", т.е. с непокътнат химен. Те искат това да бъде установено от гинеколог или акушерка, които издават уверение за това какво са установили при прегледа. Законопроектът изрично забранява тази практика като унизителна за жената и предвижда санкции за медиците, които правят такива прегледи и издават такива свидетелства. 

Той разширява и обхвата на изискването за деполитизация върху наетите в държавни предприятия и служби като например обществения транспорт.

Терористи, свързани с "Ислямска държава" по-рано тази година обезглавиха учител по история край Париж и убиха две жени и един мъж в катедрала и бар в Ница.