"Аталанта" (Бергамо) за втора поредна година ще играе в плейофите на Шампионската лига и вече не като приятна изненада. Италианският тим би "Аякс" с 1:0 като гост и е осминафиналист заедно с "Ливърпул", който спечели гр. D. Груповата фаза приключи.

Мадридските "Реал" и "Атлетико" бяха опрени до стената, но спечелиха двубоите си и ще ги гледаме в надпреварата и догодина. Не и "Интер" (Милано) - финалистът в Лига Европа остана четвърти в група В и отпада от евротурнирите.

Така на 1/8 -финалите са (по групи от А до Н): "Байерн" (Мюнхен), "Атлетико" (Мадрид), "Реал" (Мадрид), "Борусия" (Мьонхенгладбах), "Манчестър Сити", "Порто", "Ливърпул", "Аталанта" (Бергамо), "Челси", "Севиля", "Борусия" (Дортмунд), "Лацио", "Ювентус", "Барселона", "Пари Сен Жермен" и "РБ Лайпциг".

В Лига Европа продължават: "Залцбург", "Шахтьор" (Донецк), "Олимпиакос" (Атина), "Аякс", "Краснодар", "Брюж", "Динамо" (Киев) и "Манчестър Юнайтед".

В Амстердам равенство също вършеше работа на "бергамасите", но те спечелиха с гол на Муриел в 85-ата, а малко преди това домакините останаха с човек по-малко, изгонен бе Гравенберх.

Експериментален "Ливърпул" пък направи 1:1 на терена на "Мидтиланд", за който отново не игра Божидар Краев. Мохамед Салах откри резултата още в първата минута, а в 62-ата Шолц изравни от дузпа.

Египтянинът има вече 22 гола в Шампионската лига, с което е реализатор №1 на "червените" в турнира. Задмина Стивън Джерард, който досега бе начело на голмайсторската листа.

"Ливърпул" е №1 с 13 точки, "Аталанта" следва с 11, "Аякс" остана със 7 и ще играе в Лига Европа, докато "Мидтиланд" заслужи 2.

В друг ранен двубой "Пари Сен Жермен" разгроми "Истанбул Башакшехир" с 5:1 и е първи в гр. Н, а "РБ Лайпциг" остана втори. Двубоят в Париж бе прекъснат вчера заради нежелание на гостите да продължат, обвинявайки четвъртия съдия в расизъм. Така днес имаше доиграване от 14-ата минута.

Жребият за осминафиналите ще се тегли на 14 декември (понеделник) от 13 часа наше време. Час по-късно е тегленето за 1/16-финалите в Лига Европа.

Поставени са: "Байерн" (Мюнхен), "Реал" (Мадрид), "Манчестър Сити", "Ливърпул", "Челси", "Борусия" (Дортмунд), "Ювентус" и "Пари Сен Жермен". 

Непоставени: "Атлетико" (Мадрид), "Борусия" (Мьонхенгладбах), "Порто", "Аталанта", "Севиля", "Лацио", "Барселона" и "РБ Лайпциг".

Резултатите

Група А

"Залцбург" - "Атлетико" (Мадрид) 0:2

"Байерн" (Мюнхен) - "Локомотив" (Москва) 2:0

Група В

"Реал" (Мадрид) - "Борусия" (Мьонхенгладбах) 2:0

"Интер" (Милано) - "Шахтьор" (Донецк) 0:0

Група С

"Олимпиакос" (Атина) - "Порто" 0:2

"Манчестър Сити" - "Олимпик" (Марсилия) 3:0

Група D

"Аякс" - "Аталанта" 0:1

"Мидтиланд" - "Ливърпул" 1:1

Група G

"Пари Сен Жермен" - "Истанбул Башакшехир" 5:1 (доиграване от 14-ата минута)

Група А

Двубоят "Залцбург" - "Атлетико" (Мадрид) беше пряк спор за второто място. "Дюшекчиите" победиха с 2:0 с голове на Ермосо и Караско в 39-ата и 86-ата. Загуба щеше да ги направи трети.

В същото време "Байерн" не допусна изненада срещу "Локомотив" (Москва) - 2:0. Баварците събраха 16 т., "Атлетико" - 9, "Залцбург" - 4, а руският състав остана с 3 т.

Група В

Клиширано казано, оказа се "групата на смъртта". До последните мачове и четирите отбора имаха шансове да продължат напред, а и да отпаднат, тъй като бяха събрани в 3 т.

"Раел" обаче не само че не даде на "Борусия" (М) и капка надежда - 2:0, а и спечели квартета. Карим Бензема отбеляза в 9-ата и 31-ата минута, а на няколко пъти пропусна хеттрик.

Така "Интер" само трябваше да спечели срещу "Шахтьор" на "Сан Сиро", но не го направи - 0:0. Победа щеше да даде предимство на "нерадзурите" срещу "Борусия" заради по-добър баланс в преките двубои. А украинският отбор заслужено си заработи поне да играе в Лига Европа напролет.

"Реал" е с 10 т., следват "Борусия" (М) - 8, "Шахтьор" - 8 (в този случай балансът от преките двубои е на страната на германците), "Интер" - 6.

Група С

Тук бе ясно, че "Манчестър Сити" е първи, а "Порто" - втори. Английският гранд разби "Олимпик" (Марсилия) с 3:0, а "драконите" не пропуснаха трите точки в Пирея - 2:0.

При тази развръзка "Сити" е с 16 т., "Порто" - 13, а "Олимпиакос" и "Олимпик" завършиха с по 3 т. Резултатите в преките мачове - 1:0 за гръцкия гранд и 1:2, му дадоха предимство за третото място и квота за Лига Европа.