Азербайджан с гордост показа произведени в Турция дронове по време на днешния военен парад в Баку, с който отпразнува победата си над Армения в конфликта за спорния район Нагорни Карабах, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Смята се, че именно бойните дронове "Байрактар ТБ2", внесени от азербайджанската армия, са дали преимущество на Азербайджан в битката за Нагорни Карабах.

 

Президентите на Турция и Азербайджан със съпругите си на официална вечеря. Снимка туитър

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган произнесе реч на предаваното по телевизията честване, в която нарече азербайджанския президент Илхам Алиев свой брат.

"Днес е ден на победа и гордост за турския свят", каза Ердоган на парада, в който участваха и турски военни. По думите му Турция и Азербайджан ще продължат да се подкрепят взаимно.

Армения обвинява Турция в пряка намеса в конфликта. Анкара отрича.

В парада взе участие и бригада от специалните части на турската армия. Снимка туитър
Турските командоси строени преди да преминат в тържествен марш в центъра на Баку. Снимка АП / БТА

Азербайджан принуди Армения да отстъпи контрола над значителна територия в Нагорни Карабах съгласно постигнато с руско посредничество споразумение от 9 ноември за спиране на бойните действия.

Нагорни Карабах, който от десетилетия бе до голяма степен контролиран от арменски войски, е смятан от ООН за част от Азербайджан.

Ердоган и Алиев приемат парада в Баку. Снимка АП / БТА

В речта си на парада Алиев заяви, че Азербайджан е "унищожил" арменската армия за 44 дни. Армения "се предаде и беше принудена да капитулира", каза той. Според него азербайджанската армия е била като "железен юмрук", който е "смазал главата на врага".

Конфликтът, избухнал в края на септември, отне по досегашни данни живота на над 4000 души и беше най-смъртоносният между Азербайджан и Армения от десетилетия.

Ердоган поздрави Азербайджан за неговия "военен и дипломатически успех", "обединил Карабах с родината след 30 години".

Азербайджан загуби голяма част от Нагорни Карабах във войната в Армения в края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век. Тогава и двете страни получиха независимост при разпадането на Съветския съюз.

Поделения на азербайджанската армия преминават пред трибуната. Снимка АП / БТА