Лидерите на страните от ЕС постигнаха споразумение за бюджета на ЕС, включващ Многогодишната финансова рамка (МФР) и Фонда за възстановяване.

Това стана още в първия ден на срещата на върха на Съюза в Брюксел.

Новината обяви в туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Има споразумение. Сега вече можем да започнем с прилагането му и да възстановяваме нашите икономики. Този забележителен пакет за възстановяване ще движи нашия зелен и цифров преход", написа той.

Бюджетът е на обща стойност 1,8 трилиона евро и е за периода 2021-2027 г. МФР е за 1,1 трилиона евро, а Фондът за възстановяване – за 750 милиарда евро.

Споразумението е постигнато с пълно единодушие, съобщи Щефан Зайберт, говорителят на германския канцлер Ангела Меркел.

Полша и Унгария са приели компромиса, предложен от германското председателство на ЕС. Двете страни са оттеглили ветото си върху бюджета, което бяха наложили заради недоволството си от обвързването на получаването на евросредства с върховенството на закона.

Според компромиса Еврокомисията няма да прилага механизма за условност, преди Съдът на Европейския съюз (СЕС) да се произнесе дали той е законен. Премиерите Матеуш Моравецки на Полша и Виктор Орбан на Унгария дадоха съвместна пресконференция, в която се поздравиха един друг с постигнатия според тях успех. Според Моравецки страните им ще се обърнат към Съда, защото е необходимо да се провери дали този механизъм е съвместим с европейското законодателство.

Обвързващият механизъм важи само за периода 2021-2027 г.

До последно въпроси около него са повдигали страни като Нидерландия и Белгия. Особено настоятелен е бил нидерландският премиер Марк Рюте. Той поставил три искания – да бъде сигурен, че Европарламентът ще одобри споразумението, да получи гаранции от правния отдел на Съвета, че обхватът на механизма не е променен, и че дори той да бъде задействан със закъснение, Еврокомисията ще може да наказва със задна дата до 1 януари 2021 г. за неспазрване на върховенството на закона.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен поздрави германското председателство за постигнатото споразумение. Самата тя е германка.

Новината за сделката за бюджета дойде след кратка пауза на заседанието. След това лидерите продължиха да дискутират други теми – климатичните промени и евентуалното налагане на санкции срещу Турция.

Същевременно на Европейския съвет бяха приети заключения за ваксините срещу COVID-19, за отношенията между ЕС и САЩ и за продължаването до 31 юли 2021 г. на санкциите срещу Русия.