Кметицата на София Йорданка Фандъкова обяви днес партньорство между Столичната община и Великобритания в ключовата тема за климатичните промени. 

"Но това, което най-вече ни обединява в този момент, е възможността да обменяме идеи и добри практики в сферата за подобряване на качеството на въздуха, което в София е най-важната задача."

Тя каза още, че е имала възможност и да покаже на британския посланик Роб Диксън напредъка в борбата с мръсния въздух в София.

"Знаете, че един от най-важните и големи проекти по отношение на подобряване качеството на въздуха е метрото. Имаше възможност да види развитието на софийското метро, което е давано за пример."

Диксън също коментира срещата:

"За мен е чест да съм тук на станция "Сердика". Метрото е пример за намерението на София да промени начина, по който ползваме обществения транспорт. Екологично и модерно, метрото свързва всички хора в този прекрасен град. Заради това за нас тук е правилното място, подходящият момент, тук са и подходящите партньори за стартиране на кампанията на Британското посолство за климатичната конференция на ООН. Само след една година светът ще се събере във Великобритания, за да се фокусира върху най-належащите глобални климатични промени. А днес празнуваме това, което можем да постигнем, когато сме амбициозни и работим заедно."

Стана ясно обаче, че метрото между кварталите "Хаджи Димитър" и "Красно село" няма да работи в събота и неделя заради обновяване на софтуера на влакчетата. Маршрутът ще бъде поет от автобус, който ще спира на всички спирки на подземната железница. Мотрисите ще тръгнат по нормално разписание в понеделник. Така те ще могат да се експлоатират при пускането на новите станции на линия 3 през пролетта.

Детските градини и яслите няма да отварят

След първоначални заявки за евентуално отваряне на детските градини и яслите в София, кметицата Йорданка Фандъкова обяви днес, че те ще останат затворени и тази седмица.

"Следим много внимателно данните. Все още нямаме официална информация от МЗ, но със сигурност в София няма да работят в следващата седмица детските градини", заяви тя.

Според кметицата в момента има спад на заразените в столицата, но не и на хоспитализираните и тези на интензивно лечение.

Фандъкова допълни, че според нея не трябва да се разхлабват мерките дори след 21 декември, нещо което премиерът Бойко Борисов обяви като възможност миналата седмица.

Заместникът на Фандъкова Тодор Чобанов обясни по-рано днес пред бТВ, че данните се следят всекидневно, и при първа възможност "ще се съберем, ще обсъдим въпроса и ще вземем отговорно решение". Но според него е добре градините да не се отварят преди Нова година.