Фармацевтичната компания AstraZeneca ще проведе съвместно изследване с руския научен център "Н. Ф. Гамалея", Руския фонд за преки инвестиции и групата "Р-Фарм" с идея да комбинира собствената си ваксина срещу коронавируса с руския препарат "Спутник V". Това съобщи клонът на AstraZeneca в Русия в комюнике, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Програмата предвижда оценка доколко е безопасно и създава ли имунитет комбинираното прилагане на двете ваксини. В изследванията ще участват доброволци над 18-годишна възраст, посочва британско-шведската компания.

Френската фармацевтична корпорация "Санофи" и британската Джи Ес Кей заявиха днес, че разработваната от тях ваксина срещу COVID-19 ще бъде готова едва в края на 2021 г., след като получиха резултати под очакваните от първите клинични изпитания, предаде АФП.

Ходът на програмата "е забавен с цел да се подобри имунният отговор при възрастни хора", посочват компаниите в общо комюнике. Те разчитат препаратът да е на разположение чак през последното тримесечие от идната година, при все, че отначало се надяваха да подадат молба за одобрение през първото тримесечие и да доставят през 2021 г. един милиард дози.

Неотдавна "Санофи", работеща по ваксината съвместно с Джи Ес Кей, заяви, че смята да започне последните тестове върху хора (т. нар. фаза 3) в края на декември, припомня АФП.

В момента имунният отговор при лица от 18 до 49-годишна възраст е "сравним с този при пациенти, възстановени след заразяване с COVID-19", но "недостатъчен" при по-възрастни, се уточнява в комюникето.