"Нашата сила ни дава самочувствието на строители на демократична България, стожер на демокрацията и мира в страната. Налице са предпоставки за историческа мисия на ДПС за спасение на бъдещето на България. Да използваме нашата сила и енергия за истинска промяна на статуквото в България, за да гарантираме реформа на всички ключови сектори".

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред X-тата национална конференция на движението, която се провежда онлайн.

Участници в конференцията. Снимка БТА

В словото си Карадайъ изтъкна, че ДПС е удържало на предизвикателствата пред единството на партията. Той не конкретизира, но очевидно имаше предвид партията ДОСТ на Лютви Местан, която на последните парламентарни избори бе сериозен конкурент на ДПС. Карадайъ обясни, че изборите за европейски парламент след това са дали ясен знак, че разделението е приключило, но единеннието не е на нужното равнище. Местните избори обаче са показали, че вътрешните проблеми са преодолени. И ДПС е спечелило 47 кметски места при 40 в предходния мандат.

Карадайъ, разбира се, специално изтъкна ролята на "нашия почетен председател".

"Големите неща са присъщи на хора, способни да виждат бъдещето, да задават посоката. Имаме редкия шанс да сверяваме часновника си с държавник, политик, философ, човек като д-р Ахмед Доган", заяви Карадайъ. 

Той припомни, че ДПС е предложило на ГЕРБ да подкрепи правителство на малцинството. От ГЕРБ обаче проявили своята "националпопулистка същност".

Карадайъ изтъкна също, че в началото на есенната сесия на парламента, след избухването на протестите през лятото, от ДПС са предложили и правителството, и президентът да подадат оставки, да се направи програма за реформи и тя да се възложи на експертно правителство. Това обаче също не се е случило.

Голяма част от словото на Карадайъ беше посветено на глобалните световни и европейски проблеми, като например т.нар. зелена сделка, енергийните предизвикателства, водородната икономика, цифровите технологии  и т.н. Той не каза нито дума за лошия публичен имидж на ДПС като партия, с която никоя друга партия не желае да бъде свързвана. В анализа му нямаше коментар на критиките към ДПС, че управлява страната задкулисно, че има сериозна роля за незадоволителното състояние на съдебната ситема както и за проблемите, които България има по отношение на свободата на словото. Карадайъ изтъкна че ДПС е евроатлантическа партия, но не коментира критиките от страна ЕС за състоянието на съдебната система у нас.

Карадайъ обаче заяви, че една от най-важните цели на ДПС е да има участие в "централната изпълнителна власт".

"Доброто представяне на предстоящите парламентарни избори е въпрос на чест за ДПС", заяви в заключение Карадайъ.

Към делегатите на конференцията бе излъчено видеообръщение от президента на Турция Реджеп Ердоган. То обаче беше без превод от турски. 

Във втората част от заседанието на конференцията Карадайъ бе преизбран за лредседател на ДПС, съобщиха от пресцентъра на партията.

"С този избор ме натоварвате с тежестта да продължавам да работя всеотдайно, за да го оправдавам всеки ден. Не се заблуждавам, признавам, аз съм човек и като такъв допускам грешки. Въпросът е в това до колко можеш да видиш своите грешки, да ги анализираш, да ги признаваш и да се учиш от своите грешки. Мога да кажа, че съм благодарен на своите грешки на възможността да се уча от тях. Благодарен съм и на тези, които ми показваха грешките и така трябва да бъде. Ние сме партия която върви напред. Развива се! Твърдо вярваме, че успехите се дължат на усилията на всеки един от нас, когато сме обединени и в заедност вървим по пътя. Ние сме партията, която не просто има амбиция да участва в управлението, ние знаем, че имаме силата, волята и капацитета да работим и да направим живота на българските граждани по-добър. Вярваме, че можем и трябва да възстановим демокрацията и да пазим мира като ценност. Демокрацията означава сблъсък на идеи, толерантност на гледните точки и сериозни дебати. Историческите условия ни гарантират основното предимства в този процес - да имаме характер. Не очакваме да спрат лъжите и лъжливите внушения за нас. Ние ще продължаваме да се борим за доверието на всички наши избиратели и на всички български граждани. Да доказваме правотата на нашите идеи за един по-добър живот в чиста и здравословна среда, където живота и здравето на всеки един от нас са защитени, където живота и здравето на всеки един човек са ценност, която държавната машина е призвана да гарантира".

Това заяви Карадайъ след избора си.

По време на конференцията бяха избрани съставът на Централния съвет, съставът и програмата и решенията на НК. Карадайъ се обърна към почетния председател на д-р Ахмед Доган с думите:

"Благодаря ви, че ви има и че продължавате да ни насочвате. България и световната либерална общност имат нужда от вас има. За нас е празник, днес да сте с нас дори и при тези условия".

Председателят на ДПС закри Национална отчетно-изборна конференция с пожелание за здраве и успех в борбата срещу COVID-19 и победа на предстоящите избори.