В най-критичния период на пандемията бяхме до нашата съседка България. Това каза президентът на Турция и председател на Партията на справедливостта и развитието - АК парти Реджеп Тайип Еродоган във видео поздравление по време на Х онлайн отчетно-изборна онференция на ДПС, предаде "Фокус". Видеообръщението беше без превод.

"Тази година сме придудени да организираме голяма част от събитията си онлайн, поради пандемията, която засегна целия свят, включително и нашите страни. Виждаме, че под лидерството на моя скъп приятел, министърпредседателят Борисов, България също продължава да води решителната си борба с коронавируса. Изхождайки от разбирането, че "приятел в нужда се познава" Турция също
оказва подкрепа според силите си, на приятелските си и братски народи в този процес",
каза президентът на Турция.

Според него пандемията отново ни е напомнила за голямото значение на солидарноста и споделянето. 

"Вярвам, че Движението за права и свободи, заело своето важно място в българската деомокрация, ако е рекъл Господ, ще продължи продължи по своя път с по-всеобхватно и приобщаващо разбиране през новия период. Турция също ще продължава да бъде до вас, на основата на добросъседските си отношения, приятелството си и съюзническите връзки с България", каза в своето видеообръщение президентът на Република Турция.

"Във ваше лице поднасям своята обич, и увжаение на всички наши сънародници и на цяла България. Останете със здраве", каза още Ердоган. 

Обръщението му бележи поврат на отношението на Анкара към ДПС. То беше стигнало ниска точка, след като Доган осъди свалянето на руски изтребител над турско-сирийската граница от турските ВВС през ноември 2015 г. Тогава като най-близка до управляващите в Турция беше разглеждана партията ДОСТ на Лютви Местан. Причината за изключването му от ДПС стана позицията му по авиационния инцидент, която се оказа обратна на Догановата. Тогава Местан каза, че е "настъпил руска мина".

Първоначално ДОСТ бе сериозна заплаха за ДПС, но постепенно движението успя да се съвземе от удара и да възстанови кондицията си. По всичко изгежда, че и отношенията с Турция вече са изгладени.