Девет рискови гари с потенциал за влакови инциденти има в момента в страната, каза в сутрешния блок на БНТ транспортният министър Ивайло Московски.

Опасните  участъци са по линиите Пловдив-Бургас и Пловдив-Свиленград, а причинта за риска са извършваните в момента ремонтни дейности, обясни той. Екипи на транспортното министерство на място ще оценяват риска на опасните гари и при необходимост ще спират движението. Московски днес също тругва заедно с инспектори за да проверяват пет от рисковите гари -  Нова Загора, Безмер, Ямбол, Церковски и Айтос.

БДЖ не може да бъде изправено на крака, преди да бъде преструктурирано, коментира транспортният министър.

Според него "БДЖ - Пътнически превози" могат да бъдат преместени в холдингово дружество с Националната компания "Железопътна инфраструктура". Така финансовите му показатели ще бъдат подобрени и ще може да получи средства по Оперативна програма "Транспорт".

Приватизационната процедура за "БДЖ - Товарни превози" трябва да бъде рестартирана, категоричен е Ивайло Московски пред БНТ. По думите му, БДЖ не може да бъде изправено на крака, преди да бъде преструктурирано.