Британски министри предупреждават супермаркети да се запасяват с храна, заради опасенията за възможен недостиг в случай на напускане на ЕС без споразумение, пише британският в. "Сънди таймс", цитиран от Ройтерс и БТА.

Британският премиер Борис Джонсън се готви да поеме контрола над планирането, ако страната не сключи споразумение с Брюксел. Той ще оглави комисия за операциите по напускането, която ще трябва да подготви реакцията на Лондон.

Министри от кабинета са предупредили и доставчици на лекарства, медицински уреди и ваксини да складират стоки за шест седмици на сигурни места във Великобритания, пише още изданието.

Предложението на ЕС за споразумение след Брекзита "остава неприемливо" за Лондон, според източник от британското правителство, но дискусиите в Брюксел продължават, предадоха световните агенции.

Британският премиер Борис Джонсън "ще положи всички усилия в този процес, но той беше пределно ясен: всяко споразумение трябва да бъде справедливо и да отчита фундаменталната позиция, че Великобритания ще стане суверенна страна след три седмици", заявява източник от британското правителство. Дискусиите ще продължат вероятно и през днешния ден.

Великобритания и ЕС не успяват да постигнат компромис за правата за риболов, равнопоставеността при конкуренцията и разрешаването на бъдещи спорове. На 31 декември изтича преходния период, по време на който страната оставаше част от единния пазар на ЕС. Двете страни си поставиха краен срок за постигане на споразумение, който изтича днес.

Както председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, така и британския премиер Борис Джонсън заявиха в петък, че е много вероятно преговорите да приключат без споразумение. В този случай от 1 януари догодина ЕС и Великобритания ще търгуват според правилата на Световната търговска организация.