Иран привика германския посланик в Техеран, след като ЕС осъди екзекуцията на ирански журналист, чиято работа е допринесла за националните икономически протести през 2017 година, съобщиха днес ирански държавни медии, цитирани от Асошиейтед прес, предава БТА.

ИРНА уточни, че представител на иранското външно министерство е привикал германския посланик заради европейските изявления във връзка с 47-годишния иранския репортер Рухола Зам, обесен вчера. Зам бе хвърлен в затвор в Иран, след като иранските власти го заловиха, докато пътувал в съседен Ирак през миналата година.

Германското външно министерство вчера изрази шока си от обстоятелствата на осъждането на Зам, "отвличането му от чужбина" и принудителното му връщане в Иран.

Иран също така ще привика днес френския посланик в Техеран заради европейските реакции срещу екзекуцията.

Това е варварски и неприемлив акт, посочи френското външно министерство в изявление, определяйки обесването като "тежък удар" върху свободата на словото в Иран. Зам е живял в изгнание във Франция, преди да бъде отвлечен и осъден в Иран. 

Иранските власти съобщиха вчера, че са екзекутирали журналиста заради работата му в интернет, която допринесе за мащабните икономически протести през 2017 г. Зам е бил обесен вчера рано сутринта. През юни Зам беше осъден на смърт за "корупция на земята" - обвинение, често използвано в случаи, свързани с шпионаж или опит за сваляне на правителството. Сайтът и каналът, създадени от Зам в популярното приложение за съобщения телеграм, разпространяваха информация за графика на протестите и уличаващи сведения за ирански официални представители.

ЕС излезе с декларация, с която "осъжда екзекуцията по най-категоричния начин и за пореден път изразява непоколебимото си противопоставяне срещу използването на най-тежкото наказание по каквито и да било обстоятелства".