През отминалия ноември смъртността в Белгия е превишила равнищата, отчитани през Втората световна война. Това показва националната статистика, представена в местни медии, цитирани от БТА.

В първото десетилетие на този век в страната най-високият брой починали е достигал осем души на 10 хиляди от броя на населението, докато през миналия месец издъхналите са били 12 на 10 хиляди. Не е представена извадка за причините за отделните смъртни случаи.

По последни данни жертвите на коронавирус в Белгия от началото на епидемията са близо 18 хиляди, при над 608 хиляди установени случая на зараза и над 6,3 милиона изследвани. През последните две седмици броят на заразените е 8,5 на сто от тестваните.

Допитване до общественото мнение показа, че мнозинството (78 на сто) от белгийците подкрепят ограничителните мерки срещу разпространението на заразата, както и че 75 на сто биха се ваксинирали. Съмнения към ваксините изразяват 35 на сто, а 14 процента са против имунизацията. Данните сочат, че по-голяма вяра във ваксините имат хората над 65-годишна възраст (59 на сто), а всеки четвърти младеж от 18 до 24 години е срещу имунизацията.

През последните дни здравните власти съобщиха, че едва половината от очакваните първоначални количества ваксини на Pfizer ще пристигнат в страната навреме. Имунизацията в Белгия ще бъде доброволна и безплатна. Започва от 5 януари.