41,3% от българите смятат да се ваксинират, когато е възможно. 46,7% не искат да се имунизират. Останалите се колебаят. Съотношението е сходно с онова, което беше регистрирано преди седмици.

36,7% имат доверие на лекарите у нас, но 35,2% нямат.

Това са някои от данните от експресен телефонен сондаж с 800 интервюта, проведен от "Галъп интернешънъл" в периода 7-9 декември.

59,3 на сто от анкетираните смятат, че мерките след 21 декември трябва да бъдат отменени. Това мнение влиза в рязко противоречие с позицията на здравния министър Костадин Ангелов, който в понеделник сутрин обяви, че смята, че ограниченията трябва да останат и по време на празниците, и с вижданията въобще на здравните власти в страната. За обмисляне на отслабване на мерките заговори през миналата седмица премиерът Бойко Борисов. 

Разделени са мненията по отношение на дистанционното обучение. 42,1% от запитаните приемат, че то е неефективно и следва да се прекрати. 41,7% мислят обратното, а 16,2% се колебаят.

38,5% от анкетираните в телефонния сондаж, например, смятат, че каквито и мерки да се взимат, повечето хора трябва да преминат през COVID-19 и тогава ще свърши пандемията. 31,1% са на обратната позиция, а цели 30,4% не могат да преценят.

41,3% смятат да се ваксинират, когато е възможно. 46,7% не искат да се имунизират. Останалите се колебаят. Съотношението е сходно с онова, което беше регистрирано преди седмици.

Противоречивите медицински обяснения, които могат да се чуят в медиите, като цяло правят така, че 36,7% имат доверие на лекарите у нас, но 35,2% нямат. Останалите не могат да преценят. "Това означава, че първоначалното пълно упование на обществото в труда на няколко професионални гилдии в кризата сега донякъде е ерозирало. Тази ерозия е закономерна с времето. А и в първите седмици на заразата имаше всъщност екстремно високи стойности – най-вече заради страха – и те и бездруго няма как да се запазят. Освен това, в отговорите си сега за лекарите хората вплитат и част от отношението си към здравната системата въобще. Това допринася за допълнителна потенциална имиджова щета", отбелязват от агенцията.

Българите признават, че едва ли ще спазват изолация в предстоящите празници. 74,4% възнамеряват да се видят с близки и приятели, а изолация ще пазят 18,2%. Има и известен дял колебаещи се.