Три дни след като стана официално ясно, че братя Домусчиеви продават медийната си група "Нова Броудкастинг Груп" на собственика на Vivacom - "Юнайтер Груп", сделката вече е в Комисията за защита на конкуренцията. 

В следващите седмици регулаторът трябва да събере документацията по продажбата и да каже дали нотифицираната сделка ще се счита за прекомерна концетранция на влияние на пазара на тeлeвизиoннo paзпpocтpaнeниe нa eдpo; пaзapa нa paзпpocтpaнeниe нa тeлeвизиoнeн и paдиo cигнaл чpeз нaзeмнo излъчвaнe (paдиopaзпpъcĸвaнe); пaзapa нa caтeлитни ycлyги.

Сделката между двете компании се чака от доста време, като по непотвърдена информация сумата, която "Юнайтед Партнърс" ще плати на Домусчиеви е доста по-голяма от тази, на която те придобиха телевизията през февруари на миналата година - 185 млн. евро. 

От КЗК припомнят, че всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната.

Припомняме, че информацията за евентуалната покупка идва след като Нова изкупи "Канал 3" и обяви, че скоро ще го ребрандира като новинарски канал на Нова тв - Nova News. Тази сделка получи бързо одобрение от КЗК. Това се случи този септември. Така Домусчиеви се сдобиха и с каналите Канал 3, THE VOICE и Magic TV, както и с радиостанциите "Веселина", "Витоша", Magic FM и The Voice Radio. Самата "Нова броудкастинг груп" пък включва следните телевизионни канали: Нова телевизия, Кино Нова, Нова Спорт, спортните и филмовите Диема. В портфолиото ѝ е и най-голямата онлайн група в България "Нет инфо" (в която влизат abv.bg, платформата за видеосъдържание Vbox7, Vesti.bg, Dariknews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg, Grabo.bg, Trendo.bg и др.). 

Купувачът "Юнайтед груп" (United Group/UG) е собственост на фондовете "Би Си партнърс" (BC Partners) и Кей Кей Ар (KKR). Сръбската кабелна компания се опитва да консолидира телекомуникационния пазар на Балканите. Придоби Теле2 (Tele2) в Хърватия. Притежава също така активи в Словения, Босна и Черна гора. А това лято от компанията съобщиха, че придобиват и големия доставчик на телекомуникационни услуги и платена телевизия в Гърция - Forthnet. 

Малко предистория

Купуването на "Нова Броудкастинг Груп" от компанията на братя Домусчиеви също беше любопитна. Тя се случи, след като КЗК спря продажбата на медийната група на чешкия милиарден Петр Келнер. Сделката окончателно се провали в началото на януари 2019 г., а беше анонсирана година по-рано. Договорът (предварителен, заради предстояща процедура пред КЗК - б.р.) бе на стойност 185 милиона евро. Десет години по-рано предишният собственик на групата - MTG - купи Нова телевизия за 620 милиона евро, като след това групата дори се разрасна.

Новината за въпросната сделка с купувач чешкия милиардер обаче бе валидна за няма и половин година - през юли 2018 г. КЗК отказа да одобри продажбата. Причината - антимонополният орган откри риск за твърде голяма концентрация на пазара.

Последва обжалване пред съда - и от "Нова", и от купувача. Преди датата на делото обаче (то бе насрочено за пролетта на 2019 г.) дойде новината, че договорът за продажба на акциите на MTG на най-богатия чех и компанията му PPF Group е прекратен. Компанията на Домусчиеви нямаше проблем с одобрение в КЗК, въпреки че купуваше същото, което се опита да купи Келнер. 

А фондът на чешкия милиардер - PPF - реши да купи медийната група от Central European Media Enterprises (СМЕ) и получи зелена светлина от Европейската комисия през октомври тази година. А в портфолиото на СМЕ са каналите  bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring