Съвместно разследване на "Белингкат" и The Insider, в сътрудничество с "Дер Шпигел" и "Си Ен Ен", разкри данни, които уличават агенти на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) в отравянето на видния руски опозиционер Алексей Навални. Опитът за убийство през август 2020 г. в сибирския град Томск изглежда се е случил след години на наблюдение, започнало през 16 януари 2017 г. - около месец след като Навални за първи път обяви намерението си да се кандидатира за президент на Русия.

През 2017 г. и отново през 2019 г. и 2020 г. служители на ФСБ от тайно звено, специализирано в работата с отровни вещества, следили Навални по време на пътуванията му из Русия. Те пътували с него на 37 успоредни полета до едни и същи дестинации. Възможно е също така да е имало по-ранни опити за отравяне на Навални, включително в Калининград само месец преди почти фаталното отравяне с Новичок в Сибир.

"Белингкат" идентифицира трима агенти на ФСБ, които са пътували редом с дисидента до Новосибирск и след това към Томск, където той бе отровен. Тези оператчици, двама от които пътували под фалшива самоличност, са Алексей Александров (40 години), Иван Осипов (44 години) - двамата доктори с кодови имена "Фролов" и "Спиридонов" - и Владимир Панайев (40 години).

Помагали са им поне петима други служители на ФСБ, някои от които пътували до Омск, където Навални бе хоспитализиран. Агентите общували помежду си по време на пътуването, като са регистрирани пикове на комуникацията им точно преди отравянето и след като опозиционерът напуска хотела си и отпътува към летището в Томск.

В хода на това разследване "Белингкат" и останалите разследващи медии разкрили данни, сочещи към съществуването на нелегална програма за разработването на химическо оръжие, управлявана от членове на ФСБ. Тази програма функционира под прикритието на звено на ФСБ, чиято формална задача е да извършва разследвания на терористични атентати и да се занимава с превенция на високотехнологични престъпления. Макар че по втората дейност има известна активност, една от ключовите и потайни роли на програмата е да осигури прикритие на нелегално подразделение, включващо приблизително 15 служители с опит в химическото и биологичното оръжие, медицината и специалните операции.

По всичко личи, че това подразделение докладва на учен, който преди това е работил в руската програма за военно химическо оръжие в Шихани, където първоначално са разработени нервни агенти от семейството на Новичок. Той е подкрепян от мрежа от други специалисти по химическо оръжие, разпръснати в няколко управлявани от правителството институти. 

Разследването на "Белингкат" е открило телекомуникационни данни, които категорично потвърждават, че опитът за отравяне на Навални е бил упълномощен от най-високите ешелони на Кремъл.

Този доклад за първи път разкрива данни, които пряко свързват отравянето на Навални от август 2020 г. с вътрешните служби за сигурност на Русия. 

Кои са Алексей Александров, Иван Сипов и Владимир Панайев?

На сайта си "Белингкат" публикува малко информация за тримата агенти, които са присъствали на злополучното пътуване на Навални.

Алексей Александров ("Фролов") завършва медицина в Москва през 2006 г. и работи като спешен медик, а по-късно и като военен лекар, преди да се присъедини към ФСБ през 2013 г. Той е присъствал и на двете отравяния на Навални през 2020 г. - в Калининград и Томск. Александров е определян за ключов служител на тайния екип на ФСБ не само защото физически е бил близо до Навални, но и заради телефонните му контакти през седмицата, докато е следял опозиционера в Сибир.

Иван Осипов ("Спиридонов") е доктор по образование. Профилът му в социалните мрежи изчезва през 2012 г. - годината, в която се смята, че се е присъединил към ФСБ.

Владимир Панайев служи като граничен служител на ФСБ. След това става съосновател на компания за продажба на антибактериални лампи, преди да се присъеидини към Института по криминалистика на ФСБ. Вероятно по стечение на обстоятелствата е живеел в същия жилищен блок като Навални. След отравянето на опозиционера в Томск адресната му регистрация е сменена с тази на седалището на ФСБ - "Лубянка 1".