Списание "Франс Футбол" обяви "Отбор на мечтите", съставен от играчи от всички епохи. Идеалната 11-орка замества "Златната топка", която тази година няма да се връчва заради "липсата на достатъчно справедливи условия", като следствие от пандемията.

Ще има церемония за награждаване на 11-те. Те са избрани в гласуване на журналисти от 170 страни. Избрана е системата 1-3-4-3.

На вратата е покойният руски вратар Лев Яшин, защитници са бразилецът Кафу (ляв), Франц Бекенбауер (централен) и Паоло Малдини (десен). В средата на терена са Лотар Матеус, Шави Ернандес, Пеле и Диего Марадона, а в атака Лео Меси, Кристиано Роналдо и бразилецът Роналдо.

Някои от избраните не са печелили "Златната топка" и дори не са били номинирани, тъй като до 1994 г. се гласуваше само за европейци от клубове на Стария континент.

Лев Яшин получава отличието през 1963 г. и продължава да бъде единственият вратар, който става номер 1 в класацията.

Франц Бекенбауер има две "Златни топки", но не и Кафу и Малдини. Италианецът два пъти стана трети - през 1994 г. (когато първи бе Христо Стоичков) и 2003 г.

От поставените в средата на терена единствено Лотар Матеус притежава приза - заслужи го през 1990 г. По-горе изтъкнахме причината Пеле и починалият миналия месец Диего Марадона никога да не са били в сметките.

Шави остана в сянката на Лео Меси с неговите шест "Златни топки" и на Кристиано Роналдо (пет), но е считан за един от най-добрите халфове на своето време. Както с изявите си в "Барселона", така и за националния отбор на Испания, с който стана световен и двукратен европейски шампион.

И тримата в атаката са притежатели на най-престижното индивидуално отличие във футбола. Дори само един от Меси и Роналдо има повече, отколкото всички останали взети заедно.

Бразилският Роналдо два пъти спечели вота на журналистите - през 1997 г. и 2002 г.

По страни - има руснак, италианец, испанец, португалец, по двама германци и аржентинци и трима бразилци. С малки изключения, елитът на футбола. Липсват французин (може би Мишел Платини и Зинедин Зидан), нидерландец (Йохан Кройф), англичанин (макар че националният отбор на страната рядко е фактор)... Липсват и големи фигури като Алфредо ди Стефано, Ференц Пушкаш, Еузебио, Джанлуиджи Буфон...

"За мен е чест да бъде включен сред 11-те в Идеалния отбор на "Златната топка", комантира в профила си в инстаграм Лионел Меси. - Благодаря за това, че съм избран и също така поздравявам останалите избрани и номинирани. Тази листа наистина е феноменална!"

"Чест е за мен да съм част от Идеалната 11-орката на "Франс Футбол", не закъсня с реакция и Кристиано Роналдо. - Какъв невероятен Отбор на мечтите... Всички заслужават моето уважение и адмирации, горд съм да бъде сред такива изключителни играчи. Благодаря!"

А през октомври официално бе обявено, че заради последиците от коронакризата прочутото френско списание практически отива в историята. Заради проблеми с финансирането то ще се превърне в месечно приложение на в. "Екип", в чиято медийна група фигурира.

Издателската компания обяви, че съкращава 56 служители. При това положение и бъдещето на "Златната топка" не е много ясно.

"Франс Футбол" съществува от 1946 г., а от 1956 г. връчва отличието. От 1995 г. то се дава на играчи от всички националности, стига да се подвизават в Европа, а от 2007 г. и това ограничение отпадна, може да се гласува за футболисти от цял свят. В един период (2010-2015 г.) зад наградата стоеше и ФИФА, но от 2016 г. световната централа се отдели и започна да връчва призове за №1 за годината самостоятелно.