Нов щам на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, засякоха учените във Великобритания, съобщи Би Би Си.

Засега няма индикации, че той е по-опасен или по-инфекциозен от базовия. Но въпреки това учените ще следят внимателно дали ще се появява по-често.

Повече случаи с новия щам се забелязват в райони, в които има повече заразени. Но това още не е индикация, че е по-заразен вариант.

Мутациите в SARS-CoV-2 са много - засичат се по две нови на всеки месец - но това е нещо напълно обичайно за вирусите. Те мутират редовно и в мнозинството от случаите, мутацията води до по-неефективен вирус. 

Два са важните нови щама на вируса. Единият е n501, при който е променен "шипът" на коронавируса, този, заради който цялото семейство вируси носи това име и с който прониква в клетките ни. Другият е H69/V70, който се появи първо в заразени норки.

Учените признават, че засега не знаем достатъчно, че да обявим новите щамове за напълно безопасни. Ключовото е да се следи поведението им. 

Друг важен въпрос е дали някои от мутациите няма да направят новите ваксини срещу COVID-19 неефективни. Добрата новина е, че когато бъдем ваксинирани, тялото ни ще приготви няколко различни начина за спиране на инфекцията - в някакъв смисъл то е истинският ни защитник, ваксината само събужда реакция в него и го запознава с вида на "шипа" на вируса.

Притеснението, че вирусът може да се промени като реакция на множеството ваксинирани, които се очакват до края на тази година, не са напълно неоправдани. Но вирусите не са живи същества и разчитат на късмет в мутацията и еволюцията си, подчертават вирусолозите.

Напълно възможно е да се наложи разработване на нова ваксина всяка година - точно както е при грипните вируси, признават специалистите.