Жоан Лапорта, един от кандидатите за президент на "Барселона", предприе интересен PR ход. Негов огромен банер грейна на 200 метра от стадиона на "Реал" (Мадрид), който се реконструира.

"Надявам се да се видим отново", гласи надписът над лика на бизнесмена. 

Ясно е каква е идеята на посланието, но то е насочено най-вече към феновете на "Барселона", като се използвани и клубните цветове. Постерът е поставен на сграда на улица "Ла Абана", много близо до "Сантяго Бернабеу", който трябва да бъде завършен до октомври 2022 г.

Закачка има и с хаштага, който се използва за снимката в социалните мрежи. Той гласи Hola Madrid ("Здравей, Мадрид") - лека провокация с Hala Madrid ("Напред, Мадрид"), възглас и мото на феновете на "белите".

Извънредните избори за нов президент на "Барселона" са на 24 януари. Редовните трябваше да са напролет, но босът Жосеп Мария Бартомеу подаде оставка в края на октомври заради кризата на "Камп Ноу", разследване на прокуратурата за финансови злоупотреби и бушуващите скандали на всички нива.

Основни конкуренти са Лапорта и Виктор Фонт. И двамата са в разгара на кампанията.

Жоан Лапорта беше начело на "Барселона" в периода 2003-2010 г. Като резултати той бе много успешен. По негово време Барса стана четири пъти шампион на Испания, два пъти ликува с Шампионската лига, а по веднъж със Световната клубна купа, Суперкупата на Европа и Кралската купа.

И той не се опази от скандали, а временен спад на отбора му костваше поста през 2010 г. В миналото Лапорта имаше и политическа кариера, като влезе в каталунския парламент и заемаше ръководни постове.

Едно нещо обединява Лапорта и Фонт - желанието Лео Меси да бъде задържан в редиците на "блаугранас".