Служители на министерство на вътрешните работи, на Комисията за защита на потребителите, на Българската агенция по безопасност на храните и на РЗИ ще следят за спазването на противоепидемичните мерки в и пред големите търговски вериги по празниците. Това стана ясно на пресконференция преди малко с участието на икономическия министър Лъчезар Борисов, доц. Ангел Кунчев и представителите на търговските обекти. 

Решенията са взети след среща между бранша и представители на властта, направена по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Накратко - режимът на работа на тези магазини остава същият, мерките, които трябва да се спазват - отново същите. И ще се разчита на съвестното спазване на правилата и от веригите и от потребителите. 

Според Лъчезар Борисов проблем няма да има, защото и към момента големите вериги са успели да реорганизират своята дейност така, че да минимизират риска от разпространяване на зарата. Някои от веригите били удължили своето работно време, други - назначили повече охрана. 

Министърът подчерта неколкоратно, че санкции за неспазване на мерките ще има както за собствениците на магазините, така и за потребителите, които игнорират разпоредбите. Именно затова се включват и служителите на КЗП - за повече човешка сила, която да следи за нарушители. Четирите отделни държавни ведомства ще сформират смесени екипи, като във всеки един от тях ще трябва да има по един униформен, защото само те имат право да пишат актове на хората. 

Доц. Кунчев благодари на големите хранителни и нехранителни вериги за това, че опитват да предпазват своите клиенти - "ще видите, че те имат охрана на входа, ограничение на присъствието, има маски".

По думите му - мерките до този момент дават своя първи ефект, но той не се е отразил в смъртността, която остава висока. Именно затова е поискано и продължението им до 31 януари.

Представителите на хранителните вериги обещаха, че ще продължат да спазват стриктно мерките, такива каквито са въведени от властта. Разказаха и за собствените си нововъведения или за целият им "букет от мерки". Става дума за вече изброените допълнителни охранители, дезифектанти и маски, но и за налепени по пода стрелки, които да оказват движението в обекта, за да няма струпване, гласови съобщения и други.

Разбрахме и защо в големите хранителни вериги били изчезнали малките кошници за пазаруване. Оказва се, че това е умишлено - така хората ползвали големите колички на колела, които създавали естествено предпазно разстояние между хората.