В Бургас започна спешна дезинфекция на централните улици, автобусни спирки и квартали срещу COVID-19, съобщиха от общинината в морския град. 

Дезинфекцията ще се извършва по график до Коледа с машини от най-висок клас с биоцид UNI S, който е с бактерицидно и пълно вирусоцидно действие.

Той е напълно безопасен за хора и домашни животни, но е препоръчително за по-доброто действие на препарата до 1 час след обработката да се избягва влизането в съответната зона, се казва още в съобщението на сайта на общината.

Освен на спирките, централните улици и пешеходните зони, обработка ще бъде извършена и в гъстонаселени махали в „Горно Езерово“, „Победа“ и „Меден рудник“.

Интензивната дезинфекция със студен аерозол на откритите зони ще продължи от 17 до 23 декември. Обработката на централните градски улици и пешеходните зони ще се извършва от 23:00 до 03:00 часа, а в махалите от 10:00 часа до 13:00 часа. Графикът къде ще се пръска по дни е на сайта на общината.

В превантивната дейност ще се включат двата нови многофункционални агрегата, с които наскоро се сдоби Дезинфекционна станция-Бургас.

Ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция в Бургас и областта е все по-тежка. В четвъртък на брифинга на здравните власти беше отчетено, че там има най-висока заболеваемост на 100 хиляди - 778 души. Една от най-високите заетости на болнични легла отново е тук.

Същевременно по празнично украсените централни улици на морския град е пълно с хора, които се движат на големи групи.

Още в началото на епидемията здравните власти коментираха по повод акциите за дезинфекция на градската среда, предприемани от някои кметове, че едва ли могат да бъдат реално ефективни. В Бургас обаче дезинфекция имаше и тогава.