Началникът на кабинета на избрания за президент на САЩ Джо Байдън каза, че отговорът на САЩ на мащабната хакерска кампания, разкрита през миналата седмица, ще надхвърли санкциите, предава Ройтерс.

Рон Клейн каза, че Байдън е набелязал начини да се противопостави на заподозрените руски хакери, които са проникнали в компютърните системи на много ключови американски министерства и корпорации.

„Няма да има само санкции. Ще има стъпки и неща, които бихме могли да направим, за да намалим способността на чуждестранните играчи да участват в този вид атака “, каза Клейн в интервю за телевизия Си Би Ес.

Ройтерс цитира неназовани добре информирани източници, според които опциите на американското правителство да накаже Москва включват финансови санкции и ответни хакерски атаки в руската инфраструктура.

Кремъл отхвърля обвиненията в хакерство. На тържество по случай 100-годишнината на руското външно разузнаване президентът Владимир Путин заявяви, че е впечатлен от „проведените трудни професионални операции“.

Байдън може да разчита на двупартийна подкрепа за ответна реакция на шпионската кампания, след като встъпи в длъжност на 20 януари, отбелязва Ройтерс.