Идеята на депутати от ГЕРБ и НФСБ съставът на комисията по досиетата да бъде орязан от 9 на 5 членове, да се закрие поста на секретар на комисията, а подмяната на състава - вече намален, да се случи в рамките на настоящото Народно събрание, вече среща критики.

Бившите депутати от десницата Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев, както и останалите членове на Клуб "Просперитет", където е и журналистът Калин Манолов, излязоха с остро отворено писмо по темата.

Както Клуб Z вече писа, народни представители от управляващото мнозинство внесоха проек за ремонт на закона за досиетата, в който именно се предлага описаното редуциране на броя на членовете - с мотив, че и други независими органи са в състав от 5 човека, а не от 9. Като мотив за поправката деутататите изтъкват... желанието и убеждението си, че комисията по досиетата трябва да продължи да работи.  

Останалата част от поправките засягат казуса с противоречивата практика на Върховния административен съд да отменя решения на комисията по досиетата за повторно обявяване на имена на агенти на бившите тоталитарни служби, след като вече веднъж са били огласени, макар и проверките да са били в различно тяхно публично качество. Така на практика съдът в някои случаи "цензурира" работата на комисията, като отменя нейни решения за огласяване на "ченгета" от бившата Държавна сигурност. 

От Клуб  "Просперитет" протестират срещу частта от законопроекта а орязване на състава. Според тях поправката ще блокира работата на комисията по досиетата. Тримата бивши депутати в клуба напомнят, че те самите са вноситери на последните съществени подобрения в закона от мандата на 43-ия парламент, с които бе въведена текуща проверка за принадлежност към бившата ДС като част от процедурата за даване на достъп до класифицирана информация на лица от администрацията, а също така и на изменения, с които съществено се разшири обхватът на проверяваните лица. 

"Още тогава заявихме, че следващите важни промени в закона трябва да са дигитализацията и даването на достъп в интернет до архива на Комисията с пълните досиета на лицата с установена принадлежност към тайните служби на комунистическата държава! Вместо това мнозинството в сегашния парламент, което претендира да е "дясно и антикомунистическо", внася предложения за законодателни изменения, които практически ще блокират работата на Комисията по досиетата!", казват оттам.

"Зад поредните недомислени законодателни предложения прозират мераците на няколко партийни функционери да се уредят с гарантиран 5-годишен мандат на държавна служба, и то във време, когато този тотално делегитимиран откъм обществено доверие парламент най-после си отива!", пишат от Клуб "Просперитет" по повод записаното в законопроекта изискване, ако той бъде приет, новият състав на комисията по досиетата да бъде избран от Народното събрание в рамките на 1 месец. 

Факт е, че настоящият състав на комисията по досиетата е с изтекъл законов мандат отдавна, а параментът не е започвал процедура по избор на нови титуляри. Така досегашните членове продължават работа. Досега темата се "заобикаляше", а отварянето на закона в момента може да се окаже рисково - от БСП отдавна настояват за директно закриване на комисията по досиетата, подобни нагласи има и от ВМРО. 

Не е ясно как ще реагира ДПС на предложените изменения.