БСП ще обжалва новия правилник на парламента пред Конституционния съд, ако в него залегнат текстове, ограничаващи правата на опозицията.

Това обяви в Перник депутатката от „БСП лява България" Мая Манолова, предаде Дарик радио.

Според нея от ГЕРБ се опитват да ограничат правата на опозицията и буквално „да й запушат устата". Манолова е учудена, че Реформаторският блок също стои зад тези предложения, макар че хората му са били с протестиращите за по-демократична държава.

"Ограниченията за внасяне на законопроекти от отделните политически сили се отнасят за всички по-малки парламентарно представени политически сили, в това число и тези от „четворната коалиция", допълни Манолова.

Тя смята за неуместно и предлаганото намаление на времето за изказване при обсъждания на законопроекти от пет на три минути, както и ограничаването на броя на питанията на един депутат от четири на две.

Червената депутатка не е съгласна и с преимуществото на писмените отговори на министрите пред публичните отговори от парламентарната трибуна. Над министрите и премиера се опъва чадър с въвеждането на санкции за депутатите, позволили си непочтително отношение към член на кабинета.

Манолова допълни, че БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджетите на държавата и НЗОК.