Турция е против изграждането на стена по цялата граница с България. Това стана ясно от думите на Сюлейман Гьокче, посланик на Турция пред БНТ.

"Турция прие оградата на границата при условия, че ще бъде в ограничено разстояние и ще бъде временна. Не беше на дневен ред въпросът за съоръжение по цялата граница. Преди една седмица отбелязахме 25 години от падането на Берлинската стена. Отношенията биха се развивали не с изграждане на ограждения и стени, а с увеличаване на сътрудничеството", каза Гьокче.

Посланикът припомни, че Турция вече е обявила "Ислямска държава" за терористична организация. Той каза още, че през последната година Анкара е депортирала 1 млн. бойци от организацията. Според него няма опасност от преминаването на радикални елементи в България.

Гьокче не прие твърдението, че ДПС е етническа партия и припомни, че движението издига българи за министри. Според него Турция е изпълнила всички критерии за членство в ЕС и сега следва политическо решение. "Въпросът не е дали се покриват тези критерии. Трябва политическите блокажи да бъдат премахнати", убеден е Гьокче.

Гьокче каза още, че търговският стокообмен между България и Турция е около 5 млрд. долара и скоро било възможно да се удвои. Турските инвестиции у нас били около 2 млрд. долара. Толкова били инвестициите на Турция в която и да е африканска държава, даде пример той.