Правителството ще подпомага изграждането на небостъргач на "Минстрой" на бизнесмена Николай Вълканов в близост до метростанция "Г. М. Димитров" в Студентския град.

Това става ясно от решение на Министерския съвет от провелото се днес редовно заседание. Точката не бе в обявения предварителен дневен ред, което означава, че се е появила като допълнителна.

Става въпрос за "Меморандум за разбирателство между Република България и "Минстрой Пропъртис" ЕООД". Такива меморандуми се предлагат от Министерството на икономиката за "приоритетни инвестиционни проекти".

В случая става въпрос за "Многофункционална сграда NV TOWER". Небостъргачът ще с разгърната застроена площ от 46 551 кв. м, собственост на "Минстрой Пропъртис" ЕООД.

Размерът на инвестицията е 102 млн. лв. Очакваният брой новооткрити работни места, пряко свързани с проекта, е 150 - мотивират се от кабинета.

Според проекта, описан в сайта на "Минстрой холдинг" АД (собственик на "Пропъртис"), сградата ще предлага "първокласни офисни пространства, луксозни жилища и голям набор от обществени функции: заведения за хранене, търговски обекти, уелнес и спортен център, покривни градини и озеленени тераси". Предвидено е да се издига на 19 етажа.

С такива меморандуми правителството се ангажира да осигури на инвеститора административно обслужване и да съдейства за получаване на необходимите разрешителни, регистрации и други документи, разбира се - условието е да отговарят на законодателството.

Проектант на сградата е "A&A Архитекти", а главен проектант - арх. Ангел Захариев, съпруг на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Дружеството нашумя покрай т.нар. Подпорна стена - хотел при Алепу. След като инвеститорът "ГБС турс", дъщерно на "Главболгарстрой" дружество, известно време отказваше да покаже проекта за бъдещото вилно селище при Св. Тома, това най-накрая направи Захариев. Казусът с "Алепу вилидж" в момента се намира в съда.

NV Tower е ситуирана на бул. "Г. М. Димиров" в близост до кръстовището с бул. "Драган Цанков" - до метростанцията. Любопитното за този терен е, че е до централата на бившата "Мултигруп", където бе застрелян президентът й Илия Павлов. Николай Вълканов пък е бивш вицепрезидент на "Мултигруп". 

Територията е атрактивна за инвестиции и през последните години се наблюдава значителен интерес за изграждане на бизнес и жилищни сгради - отбелязват от "Минстрой". И факт - в съседство е и градежът на друга известна строителна фирма - "Артекс", за която, който не беше чувал, чу покрай т.нар. Апартаментгейт.

Днес "Минстрой" е една от най-големите строителни и минни компании в България със собственост в десетки дружества. От години е свързвана с ДПС не само като дарител в миналото, но и с факта, че построи "Цанков камък", като едно от дружествата в групата сключи "онзи" договор с почетния председател на Движението Ахмед Доган - за консултантски услуги по проекта - на стойност 2 милиона лева.