Американският предприемач Илон Мъск каза, че е искал преди време да продаде компанията за електрически автомобили "Тесла" (Тesla) на "Епъл" (Apple), но шефът й Тим Кук е отказал да се срещне с него, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Мъск каза в туитър, че е искал да обсъди с Кук "възможността "Епъл" да придобие "Тесла" (за една десета от сегашната й стойност).

"Той отказа да се срещнем."

Пазарната стойност на "Тесла" вчера бе 616 милиарда долара. Една десета от тази сума е 61,6 милиарда.

Тим Кук. Снимка АП/БТА

Мъск каза, че е искал да се срещне с Кук "по време на най-мрачните дни от програмата с Модел 3", първата електрическа кола на компанията за масовия пазар. През 2018 г. "Тесла" не можеше да изпълни производствените си цели и да излезе на печалба.

Съдбата на компанията обаче се промени след това към добро. Сега отчита стабилни финансови резултати след години на загуби и постига рекорди в доставките на автомобили. Акциите й поскъпнаха с 665 процента само през тази година, правейки "Тесла" автомобилопроизводителя с най-висока пазарна капитализация в света и една от 10-те най-големи американски компании в индекса "Стандард енд Пуърс 500".

Мъск публикува туита си часове след появилата се информация, че компанията производител на айфони е започнала разработва собствени електромобили.