СИМОНА РУСЕВА

Ислямисти нахълтаха тази заран в синагога в Ерусалим с брадви и ножове. Те заклаха най-малко четирима богомолци и раниха десетки, шестима от които тежко, преди полицаи да ги застрелят, предадоха световните агенции.

Трагедията се е разиграла в ерусалимския квартал Хар Ноф. Двамата терористи са нахълтали в синагогата, малко след като е започнала сутрешната служба. Престъпниците се нахвърлили срещу вярващите и започнали да ги посичат с брадви, размахвали и ножове, разказват ужасени преки свидетели на кървавата вакханалия.

“Опитах се да избягам от синагогата, превърнала се в касапница. Пресрещна ме мъж с нож. Пристигнаха полицаи, аз успях да се скрия зад  една маса и това ме спаси”, разказва свидетелят Йоси пред тв камера.

Полицията била алармирана и начаса пристигнали униформени.

Полицията е убила на място терористите.

След като нападателите не реагирали на призивите да се предадат и продължавали да размахват хладно оръжие, те били покосени от полицейски куршуми.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху оповести сурови санкции срещу вдъхновителите на атентата. Той го окачестви като “жестоко убийство на евреи”. Мирните граждани са пристигнали в синагогата за молитва, а са станали жертвии на “убийци, достойни за презрание”.

Нетаняху обвини за насилието радикалната палистинска организация “Хамас”, както и палестинския президент Махмуд Абас.

От радикалната ислямистка групировка “Хамас” окачествиха атентата като “акт на геройство”. “Това е естествена реакция на израелското насилие”, оповести от Газа говорителят на “Хамас” Мушир ал Масри.

“Все още не е установен точният брой на ранените, но двама сред тях са полицаи”, заяви минути след атентата говорителят на израелските сили на реда  Мики Розенфелд и допълни, че нападателите са имали и пистолет. Той потвърди, че атентаторите са убити.

Двама от ранените са полицаи, но общият брой на пострадалите не е известен все още.

Веднага е започнала акция по претърсването на района.

По данни на полицята терористите са били палестинци, живеещи в Източен Ерусалим.
От седмици положението в Ерусалим е тревожно. Всекидневни са сблъсъците между палестинци и полиция.