Британските власти обявиха днес, че са идентифицирали два случая на друг нов щам на коронавируса, което е "много обезпокоително", тъй като той е "по-заразен" и идва от Република Южна Африка, държава, с която ограниченията за пътуване се въвеждат незабавно, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Този нов вариант е много обезпокоителен, защото е по-заразен и изглежда е мутирал повече от новия вариант, който вече беше идентифициран в Обединеното кралство, заяви министърът на здравеопазването Мат Ханкок.
Приносителите на този вирус, които са пътували през последните седмици от РЮА, и тези, които са били в контакт с тях, са поставени под карантина, добави министърът.
Всеки, който е бил в РЮА или е бил в "близък контакт" с някой, който е ходил там през последните две седмици, трябва "незабавно да се самокарантинира", заяви Ханкок.
Откриването на този нов щам става няколко дни, след отриването на предишен нов вариант, за който здравните власти казват, че е по-заразен. Тази мутация, която съвпада с нарастване на случаите, наложи през последните почивни дни въвеждане на ограничения в Лондон и част от Югоизточна Англия и преустановяването на връзките между Обединеното кралство и около петдесетина държави, сред които и Франция, което парализира трафика през Ламанша.
Министър Ханкок каза още, че допълнителни райони в Англия ще бъдат поставени в най-високата степен на ограничения заради коронавируса в опит да се удържи разпространението на новия вариант на Ковид-19, предаде Ройтерс.
Ханкок уточни, че от 26 декември големи региони в Южна Англия ще се присъединят към Лондон и прилежащите му райони в най-високата четвърта степен на опасност, при която ограниченията са близки до пълна карантина.
Ще бъдат засегнати графствата Есекс, Съри, Оксфордшър, Кеймбриджшър, Съфолк, Хемпшир, Западен Съсекс и Норфолк, съобщи ТАСС.
Четвъртата най-висока степен на опасност включва затваряне на магазини, които не са за стоки от първа необходимост, на фризьорски салони и спортни зали, в допълнение на затворените отпреди това ресторанти, пъбове и кафенета.
На хората се препоръчва да не излизат от домовете си, ако не е наложително и да се въздържат от пътуванията в страната и в чужбина. Въвеждат се и ограничения за влизане и излизане от тези райони.
Великобритания съобщи днес за рекордните 39 237 нови случаи на зараза и за още 744 починали от Ковид-19 в рамките на 28 дни от даден положителен тест, съобщи Ройтерс.
Вчера Великобритания обяви за 36 804 нови случаи и 691 починали.
Междувременно в Израел бяха установени 4 случаи на новия силно заразен вариант на коронавируса, който се появи във Великобритания, съобщи днес израелското здравно ведомство, цитирано от Ройтерс.