Новият щам на SARS-CoV-2, който във Великобритания, е установен за първи път и в Германия, съобщи снощи германската провинция Баден-Вюртемберг, цитирана от Ройтерс.

Заразеният с този вариант на коронавируса човек е пристигнал във Франкфурт със самолет от лондонското летище "Хийтроу" на 20 декември, за да посети роднини и при пристигането си е дал положителна проба, предава БТА. 

По-нататъшен анализ на пробата в лаборатория в Берлин е показал, че става дума за В.1.1.7, както е известен щамът. Това се казва в съобщение на здравното ведомство на провинция Баден-Вюртемберг.

Пациентът, който е развил леки симптоми на заболяването, е бил взет с кола от летището от членове на семейството му и оттогава е изолиран в семейна къща в Баден-Вюртемберг. Трима души, които са били в близък контакт с него, са под карантина.

Откриването на новия щаб на коронавируса, за който се твърди, че се разпространява по-бързо от други варианти, доведе до транспортен хаос и блокиране на хиляди хора във Великобритания, след като страни от ЕС, в това число и България, затвориха границите си за пристигащи от Острова, ограничиха пътуванията, спряха полетите. Наложи се ЕК да се намеси и да призове да се отменят мерките, блокиращи пътуващи граждани. За пристигащи от Великобритания е въведена задължителна карантина. В България тя е 10 дни. 

Припомняме, че според специалистите новият щам на коронавируса може да е по-заразен, но няма данни до момента да води до по-тежко боледуване или усложнения от останалите. Според лекарите няма причина одобрените ваксини да не се справят и с тази мутация.