Ръководителят на европейската полицейска служба Европол Катрин де Боле предупреди за опасност от измами с фалшиви ваксини срещу коронавирус, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В публикувано днес интервю за изданията от германската медийна група "Функе" Де Боле заяви, че има реална опасност престъпници да се опитат да се възползват от огромното търсене на ваксини.

Тя допълни, че се наблюдават конкретни признаци за подобна активност като например продажба на ваксини в социалните мрежи.

Де Боле предупреди потребителите да бъдат внимателни и допълни, че всеки, който въпреки всичко, реши да рискува с подобни предложения, най-вероятно накрая няма да получи нищо или най-много да получи фалшива ваксина. Последното може да има и сериозни последствия за здравето.

Де Боле изтъкна, че от страна на Европол вече са издадени съответните предупреждения, и призова държавите членки да действат предпазливо.

Властите в отделните страни трябва да са подготвени и за опити за кражба на ваксини, добави тя. Директорът на Европол заяви, че полицейската служба е установила възможни проблемни точки в сигурността на ваксините по отношение на кражбите.

Де Боле отбеляза, че полицейските служби в ЕС работят заедно за охраната на превоза на ваксините.

Полицията в щата Ню Йорк започна разследване по данни за машинации с получаването на ваксини срещу COVID-19, съобщи шефът на щатското министерство на здравеопазването Хауърд Зукър, цитиран от ТАСС.

По думите му става дума за предположения за схема за измама, при която верига медицински заведения по неправомерен начин е получила ваксини срещу коронавируса и после ги е предлагала на частни лица. Подозренията са насочени към веригата "Паркеър" (Parcare). По данни на агенция Блумбърг тя има шест болници, две от които в град Ню Йорк и става дума за голяма доставка на ваксини на американската компания "Модерна".