Във вторник денят ще е слънчев с разкъсана облачност почти над цялата страна, съобщи Нова тв. По-мрачно ще остане над Северозападна България, където ще превали слабо.

На места по поречието на Дунав ще е мъгливо и по-студено. Температурите в топлата част на денонощието се очаква да са между 13 и 18 градуса, в районите на Северозапад – по-ниски.

Ветровито с по-силни пориви ще бъде по северните планинки склонове. В планините днес облачността ще е по-значителна до обяд, но ще се разкъсва в хода на деня. Вятърът ще е силен, на моменти дори бурен. Температурите – от 1 до 7 градуса. За вторник е в сила жълт код за силен вятър в почти цялата страна.

В сряда не се очаква промяна във времето – сутринта ще е мъглива в някои ниски райони около река Дунав. Облачността през деня ще е динамична, но слаби превалявания са възможни в планинските райони на Южна България. Вятърът ще остане осезаем в цялата страна и по-силен в планините. Температурите ще се запазят в пролетния диапазон.

В последния ден на годината времето ще се промени. Вятърът в четвъртък ще отслабва, но от югозапад на североизток ще превали дъжд. В планинските масиви на Югозападна България валежите ще са от сняг. Температурите в топлата част на деня ще са между 10 и 15 градуса. В първите часове на Новата година вятърът ще утихне. В петък ще е слънчево, но температурите навсякъде ще са с 2-3 градуса по-ниски.

Почивните дни ще са с повече слънчеви часове в събота. Сутринта обаче ще е мъглива в ниските райони на страната – по западното поречие на Дунав и в почти цялата Горнотракийска низина. Термометрите следобед ще показват между 5 и 10 градуса. В неделя и в началото на първата седмица за 2021 година се очертават валежи, предимно от дъжд в равнините и сняг в планините на Югозапад.

Бурен вятър в София нанесе щети

Екипи на аварийното звено на столичния инспекторат и на почистващите фирми отстраняват щети, причинени от силния вятър в София., съобщиха от Столичната община.

Инспектират се парковете на територията на града. Има сигнали за паднали клони и откъртени строителни огради.

По-силен е вятърът в южните квартали. Жителите на града трябва да обезопасят терасите си, а строителните фирми - обектите, съветват от общината.