„На един регистриран случай на заразен има още трима души, които са заразени, но не са се тествали, за да влязат в системата”.

Това заяви в ефира на „Здравей, България” по Нова тв математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

„Всеки ваксиниран е пирон в ковчега на вируса”, посочи експертът.

По думите му с всеки един ваксиниран срещу COVID-19 броят на заразените ще намалее. За да започне да се усеща ефекта от ваксинацията, трябва да има поне 2 милиона души, на които е поставен медикаментът.

„И така с увеличаване на броя на ваксинираните - около 3,5 милиона души и нагоре, ще можем да кажем, че сме си решили проблемите с вируса”, посочи професор Витанов.

По думите му с оглед на разчетите на доставките на ваксините това вероятно ще стане в периода юли - август 2021 година. Математикът твърди, че за да се справи България с коронавируса до лятото, е необходимо да се правят по 20 хиляди имунизации на ден. Ако са двойно по-малко, това ще стане в края на годината.

За това са нужни 400 лекари, изглежда трудно за постигане, но не е невъзможно, оптимист е той.

Според професор Витанов мерките могат евентуално да бъдат разхлабени при праг на заболеваемостта между 300 и 500 нови случая на COVID-19 на дневна база и тази тенденция се задържи поне 10 дни. При такъв сценарий ще излезем от "зоната на хаоса" и заразата отново ще бъде вкарана в релси.