Бащата на британския премиер Борис Джонсън кандидатства за френски паспорт. Това съобщи самият Стенли Джонсън, бивш член на Европейския парламент, пред радио RTL. На референдума през 2016 г. Джонсън-старши гласува за оставане на Великобритания в Европейския съюз. Сега той заявява, че иска да стане френски гражданин заради силни семейни връзки с Франция.

"Ако разбирам правилно, аз съм французин. Майка ми е родена във Франция, майка ѝ е била изцяло французойка, както и дядо ѝ. Така че за мен става дума за възстановяване на своето си. И това ме радва много", казва 80-годишният Джонсън.

Премиерът Борис Джонсън беше едно от лицата на кампанията за напускане ЕС и твърди, че като напълно суверенна държава сега вече Великобритания може да прави каквото си иска.

Въпреки това преди ден, след като парламентът одобри новото споразумение с ЕС, той каза, че "това не е краят на Великобритания като европейска държава. Ние сме в много отношения типичната европейска цивилизация... и ще продължим да бъдем."

"Винаги ще бъда европеец, това е сигурно. Не може да се каже на британския народ: вие не сте европейци. Важно е да има връзки с Европейския съюз", добавя Стенли Джонсън в интервюто, което дава на френски език.