Румънският външен министър Теодор Мелешкану подаде днес оставка едва на осмия ден от назначаването му на поста, предаде Ройтерс.

Той бе заел мястото на оттеглилия се Титус Корлъцян.

Мелешкану пое вината за лошата организация на втория тур на президентските избори в чужбина на 16 ноември. Много хора не можаха да гласуват зад граница поради двойно намаления в сравнение с предишните години брой на избирателните секции. Така бе и на първия тур, което коства главата на Титус Корлъцян.

Все пак благодарение на усилията на Мелешкану на втория тур зад граница гласуваха над 300 000 румънци. Това бе двойно повече в сравнение с първия тур. Мобилизацията в чужбина доведе до изненадващата победа на Клаус Йоханис срещу фаворита Виктор Понта, който след първия тур имаше преднина от 10 на сто.

Допреди няколко месеца Мелешкану оглавяваше Службата за външно разузнаване. Той подаде оставка през септември, за да участва в президентските избори.

Днес Конституционният съд трябва да реши дали Йоханис е имал правото да се кандидатира за президент. Срещу него има обвинения за несъвместимост. Според тях като кмет на град Сибиу той неправомерно бил член на борда на директорите на две общински компании. Уличените в несъвместимост нямат право да заемат държавни постове в Румъния в продължение на три години.

Ако магистратите решат във вреда на Йоханис, вторият тур от президентските избори може да бъде повторен. В тях обаче победителят ще бъде заменен от заелия трето място на първия тур Калин Попеску-Търичану.