Страните от ЕС от седмица поставят ваксини срещу коронавируса, но мнозина вече се оплакват, че дистрибуцията на ваксините върви прекалено бавно и линиите за доставка са нестабилни. Това се казва в статия на ДПА, цитирана от БТА.

Но още от самото начало беше ясно, че операция като тази ще срещне някои проблеми.

"Ще има някои сътресения на едно или друго място", предупреди в началото на кампанията германският министър на здравеопазването Йенс Шпан.

Но това не означава, че няма някои основателни въпроси как да се получи ваксината, дали разпределянето й върви добре и дали правителствата не заслужават някои критики за някои от проблемите. Ето един поглед върху някои от най-належащите от тези въпроси.

Поръча ли Европейската комисия достатъчно дози от ваксината на Бионтех?

Затрудненията в момента не се дължат на броя на поръчаните дози, а на глобалните проблеми с производствения капацитет, казва Стела Кириакидес, комисар по въпросите на здравеопазването.

През ноември миналата година ЕС поръча 300 милиона дози от ваксината на Бионтех и Пфайзер, единствената одобрена до момента за използване в ЕС. Те ще бъдат разпределени между 27-те страни членки на ЕС.

Наред с това са заявени поръчки към още пет производители. Като цяло ЕС има поръчки за почти 2 милиарда недоставени дози, повече от достатъчно за 450-милионното население на ЕС. Но докато останалите производители не получат одобрение на ваксините си от ЕС, тези поръчки няма да са от голяма полза.

Как Комисията избра тази стратегия?

Тъй като продължително време не беше ясно кой производител ще успее да представи пръв действаща и одобрена ваксина, Комисията реши да разпредели риска. Остава обаче неясно кога са поръчани дозите и в какви количества, защото договорите остават поверителни.

Има слухове, че някои страни от ЕС са били против ваксината на Пфайзер и Бионтех да бъде първия избор на блока, поради цената й на доза и заради новата технология, на която се базира.

Тези подробности остават в тайна. Но неотдавнашен туит на белгийски представител даде известна представа.

Според съобщението, една доза от ваксината на Модерна струва около 15 евро (18,25 долара), докато една доза от ваксината на Пфайзер/Бионтех струва 12 евро, а една доза от ваксината на Астра Зенека и Оксфордския университет струва едва 1,78 евро.

Означава ли това, че ЕС е избрал погрешната ваксина?

Германският политика Карл Лаутербах открито критикува Европа за това, че не е купила повече дози от ваксината на Модерна.

"Много бързо стана ясно, че ваксината на Модерна има голям ефект и може да се използва в кабинетите на общопрактикуващите лекари", каза той пред в. "Рейнишен пост".

Поради относително ниските нива на закупуване, ваксината на Модерна ще играе по-малка роля в борбата на Европа с коронавируса.

Комисията обаче поръча 400 милиона дози от ваксината на Астра Зенека и Оксфорд още през август и се надяваше да получи доставка до края на 2020 година. По време на тестването обаче се появиха проблеми. Ваксината едва наскоро получи спешно разрешение от Великобритания миналата седмица. Сега тя може да е на път да достигне европейските пазари през идните седмици.

Може ли ЕС все още да получи повече дози от ваксината на Пфайзер и Бионтех?

Най-вероятно да. Чиновници са "в напреднал стадий на преговори" за допълнителни доставки, заяви на 1 януари пред ДПА шефът на Бионтех Угур Шахин. Те биха осигурили на ЕС повече от 300-те милиона дози, поръчани до момента.

Компанията работи съвместно с ЕС по разширяване на производствения капацитет. Но той каза на сп. "Шпигел" в друго интервю, че не е лесно да се намери подходящо производствено пространство.

"Но не е като да има неизползвани специализирани фабрики, разположени по целия свят, които биха могли да произвеждат ваксини с необходимото качество от един ден за следващия", заяви Сахин пред списанието.

Ще бъде необходимо време до края на месеца, за да се направи добра оценка колко допълнителни дози могат да бъдат произведени, ако изобщо е възможно.

Ще има ли достатъчно ваксини за всички?

Стела Кириакидес заяви, че ситуацията ще се подобрява "стъпка по стъпка". Математически погледнато, поръчаните до момента дози ще са достатъчни за 860 милиона инжекции, достатъчни за поставянето на две дози на 60 до 70 на сто от населението.

Веднага щом и трите основни ваксини получат одобрението на ЕС, доставките би трябвало да се увеличат. Въпреки това, кампанията за ваксинация ще отнеме месеци, защото се провежда на етапи.