Американската биотехнологична компания "Модерна" (Moderna) съобщи в понеделник, че министерството на здравеопазването на Израел е одобрило нейната ваксина срещу COVID-19, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

От "Модерна" съобщиха, че израелското здравно министерство е запазило шест милиона дози ваксина, а първите доставки се очаква да започнат този месец.
САЩ и Канада вече дадоха разрешение за употреба на ваксината на "Модерна", а Европейският съюз, Сингапур, Швейцария и Великобритания предстои да обявят решения относно използването на препарата.

Израел започна ваксинация на населението с бързи темпове още на 19 декември с ваксината, разработена от "Пфайзер" и "Бионтех".

"Модерна" обяви в понеделник, че ще произведе най-малко 600 милиона дози от своята ваксина през тази година. Компанията работи по инвестиции и наемане на персонал, за да бъде в състояние да достави до един милиард дози от препарата през 2021 г.

Компанията е доставила около 18 милиона дози на САЩ в рамките на споразумение за 200 милиона дози от ваксината. "Модерна" е подписала споразумение и с правителството на Канада за 40 милиона дози.

Мексико одобри за употреба ваксината срещу COVID-19 на британско-шведската компания "АстраЗенека" и Оксфордския университет, предадоха ТАСС и АФП, цитирани от БТА.

Федералната комисия за защита от здравни рискове е издала в понеделник в спешен порядък разрешение за употреба на ваксината.
Министърът на външните работи Марсело Ебрард заяви, че това е много добра новина и скоро ще започне производството на препарата в Мексико.