САЩ разположиха в румънската авиобаза Къмпия-Турзий разузнавателни ударни дронове MQ-9 Reaper и 90 военни, съобщи командването на военновъздушните сили на САЩ в Европа и Африка, предаде БГНЕС.

Задачата им е да събират информация, да осъществяват наблюдение и разузнаване в подкрепа на операции на НАТО, се казва в съобщението, цитирано от РИА „Новости“.

Военните и дроновете са настанени там за „продължителен период“, без да се уточнява какъв.

Според командващия ВВС на САЩ в Европа и Африка ген. Джефри Хариган разполагането на дронове на такова стратегическо място „обнадеждава съюзниците и партньорите“, като в същото време „дава на противниците да разберат“, че може да се даде отпор „на всяка заплаха“.

Разполагането на военни и на дронове е съгласувано с властите в Румъния.

Дроновете MQ-9 Reaper са производство на компания General Atomics и са оборудвани с турбовитлови двигатели. Скоростта им достига 400 км/ч, максималната височина на полета е 13 000 м, а максималната продължителност - 24 часа.

Увеличаването на военния контингент на САЩ в Румъния е незначително, но засилва напрежението в близост до руската граница, на което Русия ще реагира. Това заяви заместник-председателят на Комисията по отбрана към Държавната дума Юрий Швиткин, цитиран от РИА Новости.

"Мисля, че във всеки случай ще последва реакция от страна на Русия, защото е близо до Приднестровската република, където има наши миротворци", заяви депутатът и добави, че разположеният контингент не представлява голяма заплаха, но води до напрежение в региона и до ескалация като цяло.

Швиткин отбеляза, че с тези си действия САЩ и Румъния превръщат народите си в заложници.