МВР започва работа по строителството на ограда по цялото протежение на границата ни с Турция. Това бе ангажимент, поет от ГЕРБ към Патриотичния фронт, като мярка за спиране на нелегалната имиграция към България. 

Става въпрос за над 200-километрово съоражение. Към момента са изградени 32 километра край Елхово, като дори и тази малка отсечка предизвика недоволство от страна на Върховния комисариат за бежанците към ООН с мотива, че се пречи на правото на бягащите от военни действия, диктатури и преследване в страните си да търсят убежище у нас. Преди седмица пък група германски активисти, защитници на човешките права, заплашиха, че ще я съборят.

Проектирането и изграждането ще е поетапно, заради въпросите със собствеността на земите по трасето, научи Клуб Z.

Този път обаче от ведомството на Веселин Вучков са решени да обявят обществени поръчки за целия етап на изграждането на оградата - от поръчването на материалите до строителството. Причината: Брюксел настоява за това като гаранция за прозрачност. В противен случай страната ни е заплашена да загуби 12 млн. евро, предвидени за видеонаблюдение по границата.

За задължителното обявяване на търговете си има причина. Изграждането на 32-километровата отсечка, което бе направено в мандата на кабинета "Орешарски", бе съпътствано от серия скандали и съмнения за ненужно оскъпяване и предварителен избор на доставчиците. Така оградата си заслужи определението "златна". 

Изграждането й бе подложено на двойна проверка - от Министерство на отбраната, изпълнител на строителните дейности и от Инспектората на Министерския съвет. 

До проверките се стигна, след като първо стана ясно, че съоръжението мистериозно е поскъпнало от планираните малко над 5 млн. лв. до близо 10 млн. лв., а после и че общински съветник от БСП в Казанлък ще поеме част от поръчката. Бе оповестено, че фирмата "Завод за пружини" на червения общинар Александър Минчев ще достави режеща тел за оградата за 3,3 млн. лв. Тя била единствената, отговаряща на конкретните задания и избрана след маркетингово проучване. 

"Какво значение има какви са политическите пристрастия на директора на фирмата, която предоставя част от режещата тел, след като тази фирма се оказва единственият производител на такива материали", попита тогава военният министър Ангел Найденов.

Още при взимането на решението за строителството оградата бе обявено, че няма да се правят търгове за доставчици. Мотивът бе, че изграждането й е спешно от гледна точка на неспиращия миграционен поток от Сирия.

Другите избрани фирми доставчици на материали бяха "Понсстройинженеринг" ЕАД, варненската "Интерком Груп" ООД и "АБС Инженеринг - Н" ЕООД. Първата ще осигури бетона за  557 942 лв., втората металните конструкции за близо 4 млн. лв., а третата - помощни материали за 64 404 лв.

"Фирмата на червения общинар далеч не е единствената, която произвежда въпросната режеща тел и отговаря на заданията", коментира пред Клуб Z член на ръководството на МВР и обеща "разкрития" по въпроса.

Във ведомството, на което стана ясно, че не му достигат около 80 милиона лева, за да покрие всичките си нужди до края на годината, обмислят и да спрат с командироването на полицаи като охрана на границата, тъй като това излизало твърде скъпо - средства за командировъчни, квартирни и пр. Командированите служители ще бъдат заменени с постоянна охрана от граничари, подкрепена от видеонаблюдение.

Въпреки че в момента миграционният поток се е преориентирал откъм Гърция, няма как да се строят възпиращи съоръжения по границата на страна членка на ЕС.