"Борисов е и довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави ДПС на конференцията й".

Това каза днес президентът Румен Радев в поредната си словесна атака срещу министър-председателя Бойко Борисов, към когото като мишена на язвителните си думи прибави и Движението за права и свободи - очевидно заради заявката, че то няма да подкрепи евентуалната кандидатура на Радев за втори мандат тази година.

Паметливи хора реагираха  в социалните мрежи с уместен въпрос:

 

Румен Радев: Логично е Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори, те са ортаци в бизнеса, пише "Днеевнк". Що...

Публикувахте от Евгени Петров в Сряда, 6 януари 2021 г.

 

Но темата има и друга страна.

Да се смесва външната политика с вътрешната е не просто проява на лош вкус. Това е безотговорно, а оттам може да бъде и опасно. Това не е поведение на висотата на поста, който заема Радев. 

Да замесваш името на лидера на съседна държава във вътрешнополитическите интриги на своята е основание за съседната държава да поиска обяснение. При това става дума за замесване в един взривоопасен етнически контекст. 

От коментара на Радев се разбира, че от едната страна на политическото противопоставяне е той, а от другата са заедно министър-председтелят, ДПС и турският президент. Излиза, че ако Бориов и Пеевски са "ортаци", третият "ортак" е Реджеп Тайип Ердоган. 

Само дето българският президент не каза открито, че Турция се меси във вътрешните работи на България. Само дето не нарече турския си колега "мутра" и не му  извика: "Вън!" Само дето с петте ни годни да летят "МиГ"-а не размаха юмрук на Анкара. 

Ще бъде доста трудно, ако се наложи държавният ни глава да се обоснове убедително и да обясни емоционалния  си изблик пред репортери на днешния Богоявленски парад. 

Турция може да не е моделът за демокрация за много европейски държави, включително и за България. Но Турция е:

-съюзник на България в НАТО с втората по големина армия в алианса;

-страна, която има 10-процентно етническо малцинство в България;

-важен търгорски партньор и транзитьор на енергия както за България, така и за целия ЕС;

-важен съюзник в борбата с тероризма - за България, Европа, САЩ;

-държава, която спазва ангажимента си да задържа мигрантските вълни на своя територия.

По всички тези причини лидери на много по-мощни от България страни и организации, внимателно мерят думите си, когато говорят за Турция и Ердоган, дори да не одобряват политиката му.

Правят го не от страх, малодушие или липса на достойнство, а защото имат здрав разум и чувство за отговорност. 

Затова да се маркират Турция и българските турци като политически противник и да се прилепят като очернящо петно към главния политически опонент ГЕРБ е крайно безотговорно.

Радев може да умее да кара самолет, но да "кара" държава очевидно не умее.