Приложенията, които подсказват къде има камера с радар на КАТ, не са непременно лоши - те оказват и превантивен ефект.

Това каза днес на брифинг Николай Крушарски от ГД "Национална полиция", макар да призна, че сериозен анализ не е правен. КАТ предупреди водачите чрез медиите за настъпващото влошаване на времето и в рамките на това бе зададен и журналистически въпрос - какво смятат там за апп-овете, чрез които се обменя инфорация.

"Искам да кажа, че за празничните дни са установени нед 33 000 нарушения за превишена скорост – до 3 януари. Нека водачите не се доверяват изцяло на тези приложения, следейки на конкретното място, че се контролира  - да намалят скоростта и впоследствие да нарушат скоростните режими", препоръча полицейският шеф.

Повод за брифинга бе, че от тази вечер и следващите няколко дни според синоптиците се очакват настъпване на истински зимни условия. От днес и утре се очакват валежи от дъжд, които ще преминават в сняг.

Инспекторът апелира хората да предвидят условията, при които шофират, и "да се пренастроят психически" – да са внимателни, да спазват необходимата дистанция, тъй като до момента на практика нямаше дни с лошо време.

От КАТ обещават, че идеята е "предимно да окажат превантивен ефект, като ги информират" - не толкова да санкционират.

Контролът ще е „във всяка една точка на държавата“ - ще се използват технически средства, а при явни нарушения водачите ще бъдат спирани, обеща обаче Крушарски. Най-опасни са планинските участъци – проходите, както и автомагистралите, допълни той.

Паралелно с него "отчет" на инцидентите с пиротехника по празниците направи Иван Игнатов от КОС. По думите му органите на МВР преди и по време на празниците са направили забележителните над 5800 проверки на тържища, пазари и търговски обекти.

Издадени са 676 полицейски разпореждания, 1839 предупреждения и 329 уведомителни писма, но са констатирани едва 16 нарушения – 7 свързани с нерегламентирана търговска дейност и 9 с неправомерна употреба.

Съставени са общо 12 акта.

Шефът от КОС каза, че има и 2 досъдебни производства, като едното е за известния случай в Ловеч, където жена бе простреляна в гърба.

Общо с пиротехника са станали 13 произшествия – едно на 30 декември и останалите в нощта на 31-ви срещу 1-ви. Всичките са с наранявания, няма смъртни случаи, няма и хоспитализирани, каза полицейският шеф.

Според него огромният брой проверки и съвсем малкото отчетени актове означавали не друго, а че "намалява тенденцията да се търгува".