Четирима души са загинали по време на щурма на сградата на Конгреса във Вашингтон от привърженици на президента Доналд Тръмп, съобщи началникът на полицията в американската столица Робърт Конти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Сред тях са жената, която бе простреляна вътре в сградата, а разследването на случая продължава, както и още трима души, наречени от Конти "спешни медицински случаи".

Вашингтонската полиция съобщи, че са били открити две самоделни бомби, едната пред Демократическия национален комитет, а другата - пред Републиканския национален комитет. На територията на Капитолия са намерени още едно дългоцевно оръжие и коктейл "Молотов".

Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър удължи извънредното положение в столицата с 15 дни, т.е. до 21 януари, предадоха агенциите. Тоест, до встъпването в длъжност на избрания за президент на САЩ Джо Байдън. Решението допуска при нужда да бъде задействана помощ на федерално равнище, след като заради размириците се стигна до намеса и на Националната гвардия. 

Заради бунта на привържениците на Тръмп в сряда и нахлуването им в Капитолия след сблъсъци с полицията работата на Конгреса - Камарата на представителите и Сената - по преброяването на гласовете на електорите, за да се потвърди резултатът от президентските избори през ноември, беше прекъсната. След като районът около Капитолия беше освободен от протестиращи, Конгресът продължи работа. Решението за това е било взето след консултации с лидерите на Конгреса и разговори с Пентагона, с Министерството на правосъдието и с вицепрезидента Майк Пенс, обясни Нанси Пелоси, председателката на Камарата на представителите. 

Тя каза, че нощта може да бъде дълга, но задачата на Конгреса ще бъде изпълнена. Заседанието тече в момента.

На подновената сесия на двете камари сенатори републиканци отказаха да се присъединят към съпартийците си от Камарата на представителите и да оспорят утвърждаването на гласовете на електорите от щата Джорджия. Последните обявиха Джо Байдън за победител на президентските избори. В резултат на отказа на сенаторите републиканци Конгресът утвърди победата на Байдън в този щат.

Същевременно републиканци от Конгреса протестираха срещу утвърждаването на резултатите от президентските избори в щата Пенсилвания. Против се обявиха депутатът от Камарата на представителите Скот Пери и сенаторът от щата Мисури Джош Хоули.

Председателят на сесията, вицепрезидентът Майк Пенс, прие тези възражения. Сега двете камари на Конгреса поотделно ще разгледат въпросното оспорване в продължение на два часа и ще гласуват по него.

Очаквайте подробности.