В началото на 2021 г. на книжния пазар ще се появят редица нови издания на прочутия английски писател, журналист и критик от първата половина на XX в. Джордж Оруел. Причината е, че авторските права за неговите произведения вече са свободни.

Най-известните му романи „Фермата на животните“ и „1984“ вече са обявени за публикуване от няколко издателства у нас. От „Кръг“ обаче са избрали да издадат две по-малко познати, но също толкова емблематични книги на автора. „Не оставяй аспидистрата да увехне“ и „Глътка въздух“ излизат в оригинал съответно през 1936-а и 1939 година.

От издателството залагат на добрите стари преводи на Юрий Лучев, които сега са обогатени с бележки под линия. А красивите и стилни корици са дело на художника Дамян Дамянов.

„Не оставяй аспидистрата да увехне“ е жлъчен и остро полемичен роман. В него се разказва за живота на Гордън Комсток, беден букинист, автор на една единствена стихосбирка със заглавие „Мишки“. Героят на Оруел непримиримо въстава срещу порочната власт и материалното добруване – резултат на социално робство и компромиси.

Бунтът на главния герой в „Не оставяй аспидистрата да увехне“ е по-тих, но все така непримирим като в останалите книги на Оруел. Тук е и много по-личен, тъй като сюжетът е вдъхнивен от живота на самия автор – на моменти нелек, но винаги дългоко осъзнат.

„Глътка въздух“ е ироничен и ведър роман, наситен с предчувствия и прогнози, които, за съжаление, се сбъдват. Веднага след публикуването си през 1939 година книгата се приема за абсолютен шедьовър и до днес се радва на голям интерес. Литературната критика е единодушна, че това произведение на Джордж Оруел е в основата на широко известните и световнопризнати негови класики „Фермата на животните“ и „1984“.

Главният герой Джордж Боулинг, четиресет и пет годишен, понатрупал килограми жител на лондонско предградие, внезапно решава да се отклони от монотонното си съществуване на застрахователен агент, порядъчен съпруг и баща на две деца. Той поема към родното си градче, за да сбъдне най-силния си момчешки блян.

В пороя от спомени нахлуват тревожното предчувствие за наближаващата война, бунтът на малкия човек срещу оцеляването на всяка цена и компромисите на еснафското битие, а също – непримиримият протест срещу социалните различия и срещу безвъзвратното унищожаване на природата…

Героят на Оруел се бори за своята глътка въздух в свят, в който свободолюбието е ограничавано и потъпквано ежедневно.

Двата романа, със своите високи литературни качества, разширяват представата на българските читатели за творчеството на един от най-знаменитите писатели на XX в. Всяка от книгите разкрива зашеметяващия авторски стил и безкомпромисните социални послания, с които Оруел ще остане в историята.

Джордж Оруел (1903 – 1950) е писател, журналист, есеист и поет, оставил ярка следа в литературата на XX в. По време на краткия си, но пълноценен живот той участва в Гражданската война в Испания, а през Втората световна война е радиоводещ на предаване по Би Би Си срещу фашизма. Творчеството му е силно ангажирано с различни социални теми.