Сред нахлулите на 6 януари вечерта в Конгреса на САЩ привърженици на Доналд Тръмп имаше изобилие от странни типажи, някои с неприкрито криминално излъчване. И въпреки това една от фигурите успя да се открои - нещо като трапер, нещо като викинг, мъж - гол до кръста, наметнат с кожи, с изрисувано с американския флаг лице, рога и мегафон в ръка. Той беше сред предводителите на тълпата. А в социалните мрежи го нарекоха "Q-Шамана".

Q идва от QAnon, движение на конспиративни привърженици на американския все още президент Доналд Тръмп. Движението води началото си от 2017 г. и е предизвикано от т. нар. Пицагейт. Според хората, които споделят "идеите" му, има "тайно световно правителство", "дълбока държава", на която една от основните цели е да разкара Тръмп като неудобен за нейните пъклени цели. Освен това то обвързва известни демократи в педофилски схеми. От QAnon са крайни противници на традиционните медии и разпространяват из социалните мрежи конспирации, някои от които служат за вдъхновение на Тръмп. Смята се, че част от твърденията си, свързани с изборни "манипулации", той черпи точно от публикации, идващи от QAnon.

Името на Q-Шамана е Джейк Анджели. За първи път той привлече медийно внимание, когато започна да се появява в този си вид на митинги на крайнодесни в Аризона. Из социалните мрежи се разпространяваше една снимка, на която позира с табела "Q ме праща" - на 5 ноември м. г. на протест в подкрепа на Тръмп.

Когато се обръща към събралите се там, той им казва, че "въпреки илюзиите, които създават медиите, техните лъжи са неработещи и това, че сме насилници, е черна магия".

"Ако наистина се вгледате в елита и какво прави той, неговите членове правят черна магия", добавя тогава и развива конспиративна теория как ЦРУ е инфилтрирано с нацисти, които след това са влезли и в медиите.

Анджели казва, че се облича и изглежда така, за да привлича внимание. След това било по-лесно да говори и просветлява хората за QAnon и опасни световни тайни.

След атаката на Капитолия Анджели разказал на репортер на "Глоуб", че в един момент охраняващите полицаи се отказали от опитите си да спрат нападателите и ги пуснали вътре, после се опитвали любезно да ги накарат да си тръгнат. Факт е, че медиите в САЩ все още търсят отговор на въпроса как така бързо представители на метежниците нахлуха в сградата на Конгреса. Трябва да се има предвид, че някои от атакуващите са били и сериозно въоръжени.

Донякъде забавен епизод в иначе стряскащите събития от Вашинтгтон се оказа, че част от поддръжниците на QAnon искат да се разграничат от Анджели - като го обвиниха, че всъщност е привърженик на "Антифа" (крайнолеви групи, които се противопоставят на привържениците на теорията за превъзходството на бялата раса, често тези глупировки прибягват и до насилие). Така на ексцентричния "шаман" часове след нападението на Конгреса му се наложи да се обяснява в социалните мрежи и да отрича подобна принадлежност. Хората, които обвиняват Анджели, посочват, че той се е появявал и на протести на BLM ("Животът на черните има значение"). Други разгадават татуировките му като показващи принадлежността му към "Антифа", разказва "Нюзуик".

Една от основните фигури на QAnon, която подкрепи подобна версия, беше Лин Ууд, адвокат и тръмпист. Ууд, който заедно с друг подкрепящ движението адвокат - Сидни Пауъл, работеше по дела, опитващи се да оспорят изборните резултати, пусна за своите 1,1 млн. последователи в туитър снимка на Джейк Анджели на митинг на движението BLM през юни 2020 г., като добави, че името на Шамана всъщност е Спенсър Съншайн, а "Антифа" чрез него е проникнала на протеста във Вашингтон.

Анджели бързо отговори, отново в туитър.

"Не съм от "Антифа" или BLM. Аз съм QАnon и дигитален войник. Името ми е Джейк и аз марширувах заедно с полицията и се бих срещу "Антифа" и BLM във Финикс", написа той.

Има и още обяснение за неговата дейност в полза на QАnon и деклариране на лоялност.

Не всички обаче изглеждат убедени.

Дали манията по конспирации ще изяде един от своите най-активни и запомнящи се привърженици е история с продължение.

Факт е обаче, че сред атакуващите Конгреса Джейк Анджели съвсем не беше единственият открито рекламиращ се като следващ "философията" на QAnon. 

"Нюзуик" припомня в тази връзка още едно от неговите изказвания.

"Снежната топка се търкаля и става все по-голяма. Сега ние сме мейнстриймът", казва Анджели м. г. пред "Аризона рипъблик".