В първия епизод на Z-Каст за 2021 г. ви срещаме с проф. Петко Петков - един от хората, които активно се борят срещу дезинформацията за COVID-19 и ваксините в интернет. 

Проф. Петков отделя от времето си в последните дни, за да отговаря на всякакви грижи и притеснения, които имат българите, по отношение на новия коронавирус и още по-новите ваксини за него. И за разлика от много други, той е сериозно "подкован" със знания, тъй като е молекулярен биолог и генетик, старши научен сътрудник на Джаксъновата лаборатория в Мейн, САЩ.

Според него е мит, че ваксините са станали твърде бързо, защото информация за коронавирусите има натрупана и от предишните две епидемии през последните две десетилетия.

"За първите два коронавируса - SARS и MERS - нямаше как да се създаде ваксина, защото докато се разработи такава, те изчезнаха. Работата върху нови ваксини в последните години бе позанемарена, защото за биотехнолозите нямаше печалба", обясни той.

Проф. Петков коментира още и казуса за краткосрочните и дългосрочни странични ефекти от ваксините, както и това дали ще е възможно да се наложи да се имунизираме повторно скоро след първия път. 

Споделя и за най-абсурдните слухове в социалните мрежи, като идеята, че иРНК ваксината може да промени ДНК. А работата му в генетиката е именно в рекомбинирането на ДНК. 

"Чух всякакви неща - как компаниите били измислили още през 2018-а, че трябва да продават машини за PCR и реагенти, те още тогава са очаквали този коронавирус да пристигне. Това са неща, които май няма нужда да се опровергават, тъй като хората, които вярват в такива неща, няма да ги разубедим", отбеляза проф. Попов.

Дали има начин обикновеният човек да се информира за ваксините лесно? Какво става с ваксината, след като бъде инжектирана в нас? Ще направим ли бързо нова ваксина за нов щам, ако се наложи?

На тези и други въпроси отговорът можете да намерите в пълния 16-и епизод на Z-Каст тук.

Можете да слушате Z-Каст в SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.