Парламентът одобри на първо четене актуализацията на държавния бюджет. Преправянето на финансовите сметки на републиката бе подкрепено от 123 депутати. 42-ма бяха против от БСП, "Атака" и един от ДПС. Останалите депутати от движението се въздържаха, а същото направиха и народните представители на Български демократичен център (бившата "България без цензура").

Приемането на актуализацията стана факт след парламентарно заседание, продължило почти 7 часа. А всичко бе според предварителния сценарий и очакванията на публиката. Естествено темата КТБ бе в основата на почти всички изказвания от парламентарната трибуна.

БСП и ДПС разкритикуваха дружно проекта за актуализация.

Още в началото на дебатите соцлидерът Михаил Миков обяви, че БСП няма да подкрепи ремонта на бюджета, а лидерът на ДПС Лютви Местан съобщи, че вотът им ще е "въздържал се".

Кирил Цочев от АБВ се обяви за актуализацията, за да се изплатят бързо гарантираните депозити в КТБ. Той поиска да има коледни бонуси за всички пенсионери, а не само за тези с ниски пенсии.

От БСП обясниха, че новото дългово финансиране до 4,5 млрд. лв., което се поема с актуализацията, ще натовари данъкоплатците. Според социалистите бюджетният дефицит можел и да не надхвърли 3%, ако се използват други източници.

Финансовият министър Владислав Горанов каза на опозицията, че са пропуснали уникалния шанс с мълчание да се измъкнат от забърканата каша.

Искате ли да не платим на фирмите по спрените европрограми?, попита той.

Горанов посочи, че за първото полугодие на 2014 г. са направени близо 1 млрд. лв. повече разходи в сравнение с първото полугодие на 2013 г. За разходите на служебното правителство са виновни наводненията, обясни той.

„Сякаш в един момент и природата се бунтуваше срещу това, което се случва в държавата“, разясни финансовият министър.

В крайна сметка актуализацията бе гласувана, а срокът за внасяне на промени между първо и второ четене бе съкратен на три дни. Същият ще бъде в сила и за редакциите по бюджета на здравната каса, които също бяха приети по-рано днес.